Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljönämnden blev "Årets förvillare"

Föreningen Vetenskap och folkbildning som uppmärksammat Mora Orsa miljönämnds hantering av ett ärende om elöverkänslighet har utsett nämnden till Årets förvillare 2011.

– Miljönämnden har bortsett från vetenskaplig kunskap i hanteringen av så kallad elöverkänslighet, skriver Martin Rundkvist som är ordförande i Föreningen Vetenskap och folkbildning.

Sedan 2006 har miljönämnden hanterat ett klagomål från en person i Venjan som anmält att han får problem av strålningen från mobilmaster.

– Miljönämnden har lagt ner stora resurser på att utreda kravet utan att ta hänsyn till att radiovågor aldrig har kunnat visas orsaka överkänslighet när man gjort kontrollerade vetenskapliga försök.

Martin Rundkvist förnekar inte att människor lider, men han anser att deras problem inte beror på elektromagnetisk strålning, utan har psykosomatisk grund.

– Vetenskapligt sett kan inte åtgärder som att rikta om mobilmaster hjälpa mot den här problematiken.

Föreningen Vetenskap och folkbildning skriver att myndigheters arbete ska vila på vetenskaplig grund och inte på löst tyckande.

– I detta ärende har miljöförvaltningen inte kontrollerat om den klagandes påstående kan ha någon saklig grund, utan år efter år drivit ett ärende som aldrig kan leda någon vart.

Sedan 1987 har Föreningen Vetenskap och folkbildning delat ur utmärkelserna Årets förvillare och Årets folkbildare. Förvillarutmärkelserna har tidigare gått till bland andra förespråkare för homeopatiska preparat och förnekare av människans bidrag till klimatförändringarna.

Miljönämndens ordförande Hans Nahlbom (S) anser inte att nämnden är förvillare.

– Vi tycker att det är viktigt att lyssna på människorna som har problem. Nahlbom säger att Europarådet i en resolution från maj 2011 framhåller att försiktighetsprincipen bör tillämpas.

Då nämnden hade upp ärendet strax före jul kom ledamöterna fram till att de måste lära sig mer innan ett beslut kan fattas. Den 18 januari ska frågan om elöverkänslighet beredas igen inför miljönämndens sammanträde den 2 februari.

– Vi vill göra vårt bästa för att fatta ett bra beslut, säger Hans Nahlbom.