Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljökrav på kollektivtrafiken

Region Dalarna ställer krav på den kommande kollektivtrafiksupphandlingen.

Annons

Direktionen för Region Dalarna beslutade att anta fyra övergripande direktiv inför vårens kommande kollektivtrafikupphandling.

Bland annat vill ledningen att de som tar över framtidens kollektivtrafik ska använda minst 20 procent fossilfritt drivmedel i sin fordonsflotta - i avtalsperiodens början. Efter åtta år ska andelen vara 60 procent.

– Med den skrivningen låser vi oss inte vid vissa drivmedel. Vi öppnar även för eldrivna kollektivtrafikfordon. det blir alltså upp till den som lägger anbud att hitta lösningar som når upp till våra - och regeringens - miljömål, säger vice ordförande Lena Reyier.

Det nya avtalet ska förhandlas fram under våren. Tanken är att kollektivtrafikavtalet ska sträcka sig åtta år fram i tiden, med en möjlighet att förlänga avtalet i två år plus två år.

Den 5 december ska region Dalarnas direktion fortsätta diskussionen om direktiven. Kollektivtrafikupphandlingen ska sedan utföras av Dalatrafik och vara klar under våren 2013.