Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljökonsulten: ta nytt helhetsgrepp om gamla gruvgifter i Stollberg

I skuggan av gruvjätten Bolidens planer på att starta en ny gruva i Stollbergsfältet har de gamla gruvsynderna i trakterna av byn Silfhyttan utretts – igen.

Den senaste utredningen beställde av SGU (Statens geologiska undersökningar) vid ett möte i slutet av januari i år och blev klar i juni.

Den nya utredningen om Stollbergs gruvor – "Stollberg – geokemin i sjöarna Staren och Plogen, Smedjebackens kommun" har utförts av miljökonsultföretaget Golder Associates.

Samma företag har för övrigt svarat för den miljökonsekvensbeskrivning som Boliden Mineral AB bifogat sin ansökan om tillstånd för en ny gruva (Västansjö K nr 1) i det stora Stollbergsfältet.

Hur och om intressena hamnar på kollisionskurs berörs inte. Men dörren till en intressant framtid står ändå på glänt, till ett scenario där gruvbrytning och sanering av gamla gruvsynder pågår rygg mot rygg.

Beträffande den allra senaste utredningen har i stora drag resultaten från tidigare studier bekräftats. Men det finns även en antydan om att talesättet "ju fler kockar desto sämre soppa" blivit en realitet.

I de utredningar som radats upp under årens lopp har olika analyser och angreppssätt använts påpekar Golder. Och det har medfört att det visat sig vara svårt att ta "ett samlat grepp om sjöarnas geokemi.".

Att sjöarna Staren och Plogen är påverkade av den tidigare gruvdriften är tveklöst. Det påvisar såväl bottensedimenten som till viss del vattenmassan. Och det kommer att ta lång tid innan sjöarna har återhämtat sig helt enligt miljökonsulterna.

Men svaret på en av de frågor som uppdragsgivaren SGU som ville ha svar på – vad en sanering i grova drag kostar är spretig.

Enligt en tidigare gjord "huvudstudie", noterar Golder, uppskattades en total sanering i form av en muddring av sjöarna landa någonstans kring 230-270 miljoner kronor, beroende på deponeringslösning.

En övertäckning av samtliga förorenade sediment beräknades bli aningen billigare, kring 210 miljoner.

Golder är dock tveksam till om en total täckningslösning ens är nödvändig. Snarare bedöms begränsade åtgärder i strandnära zoner, främst vid sjön Staren, vidtas i form av "grävmuddring och/eller täckning av sedimenten.".

Den typen av åtgärder skulle i så fall kunna kombineras med åtgärder på de tungmetallspäckade slighögarna på land.

Enligt utredningen anses fortfarande Gårdmyren vara den lämpligaste deponiplatsen.

Men frågan är om det här verkligen är den sista utredningen?

Miljökonsulterna noterar att kunskapsluckor fortfarande finns, men man är samtidigt tveksamma till om fler utredningar skulle fylla igen dessa.

I stället mynnar utredningen ut i bedömningen att fokus nu är att ta ett helhetsgrepp "... avseende Stollbergsområdet (sandmagasinen och sjöarna) och gå vidare med åtgärdsförberedelser för att kunna välja lämpligaste åtgärd.".

Bo Jernberg, förvaltningschef för miljö- och byggförvaltningen i Smedjebacken, säger till DT att kommunens nästa steg blir att begära att SGU har fortsatt huvudmannaskap i efterbehandlingen.