Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljökämpe talade för kommunfullmäktige

Årets Miljökämpe, Malungsbon Sebastian Kirppu, som bor i Granberget, besökte Malungs kommunfullmäktige och berättade om sitt arbete för att rädda de hotade gammelskogarna. Samtidigt passade kommunen på att uppvakta Kirppu.

Kommunfullmäktiges ordförande Bitte Lindberg-Ås, överlämnade en bok om finnmarkens historia samt en grön växt i form av en en till Sebastian, sedan han visat sina bilder och berättat om skogsbruket i Sverige.

– Samtidigt som vi gör insamlingar för att skydda regnskogarna så är vi i Sverige bland de som skövlat de ekologiskt viktiga gammelskogarna allra mest. I dag är det bara tio procent av den svenska skogen som är 120 år och äldre. All den skogen borde skyddas och dessutom hälften av de skogar som är i åldersspannet 80-120 år, menade Sebastian Kirppu.

Han hävdade att de fungerande ekosystemen i gammelskogarna ersätts av virkesåkrar och det kallas för ett "modernt och miljövänligt skogsbruk".

– Enligt den miljöcertifiering som skogsbolagen säger sig arbeta efter så ska urskog inte avverkas, men det är det ingen som kollar. Våra skogar har producerat virke i 6 000 år, utan förstörande markberedning. Och med meterdjupa körskador bryter skogsbruket mot miljöbalken, sa Kirppu.

Han gjorde en jämförelse om en urskog full med liv av alla slag har blivit ett stort kalhygge med något enstaka träd kvar.

– Det blir som om Stockholm skulle jämnas med marken och allt liv skulle samlas i Skatteskrapan.