Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöinspektörerna måste vakna

Avloppssituationen i Dalarna är ohållbar, tycker Martin Engberg, specialist på avloppsfrågor. Han riktar skarp kritik mot Älvdalen och Malung.

Annons

Martin Engberg vill inte bara peka ut fastighetsägarna som bovar. Staten, kommuner och politiker bär ett lika stort ansvar.

Däremot vill Martin Engberg peka ut Älvdalen samt Malung och deras enskilda avlopp. Regeringen och Havs- och Vattenmyndigheten kräver att avloppsledningar ska förnyas med en takt på 5-6 procent per år i Sveriges kommuner.

Älvdalens förnyelsetakt är sämst i hela Dalarna. Den ligger på 0,4 procent, mindre än tiondelen av vad man bör komma upp till. Malung är "tvåa" med sina 0,5 procent. Mora, med en takt på 1,4 procent, har dock inget att vara stolta över. Och för Orsa saknas det statistik.

– Avloppsanläggningar har en livslängd på 20 år. Därför måste man byta ut fem procent av anläggningar i en kommun för att hålla de i schack för miljöns skull. Dina kommuner gör det så sällan att de tycks tro att livslängden är 200 år, säger Martin.

En anledning till varför frågan är så angelägen är att bristfälliga avloppsanläggningar står för en stor del av det fosfor och kväve som finns i naturen, vilket förorenar grundvatten, dricksvatten, vattendrag och sjöar.

– Det handlar inte om att det inte finns teknik. Kunskapen finns där. Det handlar om att man av någon outgrundlig anledning inte prioritera frågan i kommunen. I stället lägger man det här som en het potatis hos fastighetsägaren: "Det här får du ordna själv."

Martin Engberg vill att kommuner ska ägna sig åt att hjälpa de med anläggningar, och att de ställer högre krav på att avloppen omhändertas. Han ser gärna att avloppsrör har något som påminner om bilbesiktningar, där de granskas årligen.

– Det här är en tickande bomb. Kommunerna måste göra någonting. Miljöinspektörer kan inte sova sin törnrosasömn, säger Martin.