Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöchefen: Sluta mata rävarna

Grävlingar, och i synnerhet rävar fortsätter att oroa boende i centrala Smedjebacken. På tidningens insändaravdelning, Torget, betecknades häromdagen problemet vara så stort att det är dags att kalla in kommunens skyddsjägare.

I det här fallet antyddes dessutom att rävarna utvecklat sin jaktteknik och jagar numera två och två. Därmed ska också en och annan katt ha strykt med enligt skribenten.

Miljö- och byggförvaltningens chef, Bo Jernberg, är medveten om att det finns en mängd åsikter ute bland allmänheten kring just rävarna.

– Jag har fått in ett antal mejl om det här. Och tydligen är det så att det finns gott om räv i de centrala delarna av Smedjebacken efter att det fötts några rävkullar i år.

Men någon aktiv skyddsjakt är inte aktuell tillägger han.

– Nej, det är bara när vi får in rapporter om att man sett skabbräv som skyddsjägaren kallas in. Men det finns ingen anledning att kalla in honom speciellt för att skjuta helt friska djur.

Åter en gång tycker han det är dags att påminna om vad rävarnas närgångna beteende beror på:

– Om uttrycket tillåts så är det människor som "förstört" rävarna i det här fallet. Räven är ett normalt ett väldigt skyggt djur, men här är det uppenbarligen så att man matat djuren.

Att rävarna fortsätter att hålla till bland bebyggelsen och även fött rävungar bottnar i tillgången på föda påpekar Bo Jernberg, som nämner att han även konsulterat erfarna jägare angående "rävproblemet".

– Så det enda och bästa rådet lyder: sluta att lägga ut mat. När rävarna upptäcker att det inte längre finns någon lättillgänglig föda så kommer de också att söka sig till andra jaktmarker.