Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöbomb kan desarmeras i Garpenberg

Naturvårdsverket får stöd av flera remissinstanser när de kräver att Boliden ska åläggas att sanera historiskt gruvavfall i Garpenberg i samband med att de får tillstånd att öka produktionen.

Det tickar en tidsinställd historisk miljöbomb i Garpenberg som exploderar den dag Boliden har brutit ut Garpenbergs gruva och stänger den.

Boliden anser inte att de kan åläggas ett ansvar att desarmera den historiska bomben.

Nu har remissvaren på Bolidens ansökan om att öka produktionen i Garpenberg kommit till Mark- och Miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt

Det visar sig nu att fler än Naturvårdsverket ställer krav på minskade utsläpp från Garpenbergsgruvan genom att kräva att Boliden åläggs att sanera historiska miljösynder när de dubblar produktionen i gruvan.

Boliden ska investera 3,9 miljarder i Garpenberg men vill inte ta ansvar för tungmetallutsläpp från gammalt historiskt gruvavfall från 800 talet fram tills 1960-talet.

Miljdomstolen kommer nu att inleda prövningen av miljövillkoren för produktionshöjningen och planerna på att deponera anrikningssand och höja Ryllshyttemagasinet samt att använda sanden till återfyllnad nere i gruvan.

Enligt Bolidens nyligen gjorda bedömning kommer det att kosta 100 miljoner kronor om Mark- och miljödomstolen går på Naturvårdsverkets linje för då måste de gamla gruvupplagen täckas.

Boliden anser sig inte ha något efterbehandlingskrav på det historiska avfallet som har anor tillbaka till 800-talet och rättspraxis visar att föroreningar fram till 1950 och därefter ett begränsat ansvar fram till 1969 och därefter fullt ansvar.

– Det borde ligga i Bolidens intresse att visa på hur man på ett konkret sätt medverkar till att minimera konsekvenserna även av historiskt avfall, som företaget inte har ansvar för, men som visar att företaget tar ett kraftfullt ansvar, skriver Hedemora kommuns miljö- och byggnämnd i sitt yttrande där kommunen också säger att domstolen måste klargöra ansvarsfrågan.

Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd säger att Miljödomstolen måste ställa krav på att Boliden utför kompensationsåtgärder i form av täckning av historiska gruvupplag.

Länsstyrelsen i Dalarna säger att "för att åstadkomma en permanent sänkning av metallhalterna i Gruvsjön och Garpenbergsån krävs också att läckagen från de historiska resterna minimeras med hjälp av verkningsfull efterbehandling."