Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljardvinster på välfärd

Beräkningar som vi har gjort utifrån ny SCB-statistik visar att företagen i välfärden går med uppskattningsvis 8,7 miljarder i vinst för skattepengar. Det är en orimlig ordning. Varje skattekrona för välfärden ska gå till att göra den bättre, inte till vinster.

Privatiseringarna innebär att pengar går till annat än vad de var tänkta för och jakten på vinster leder till en rad problem.

I välfärden skapar företagen sin vinst framför allt genom att ha lägre personaltäthet än i det offentliga. Till exempel vet vi att kommunala äldreboenden har mer än tio procent fler anställda per äldre jämfört med privata. I kommunala gymnasieskolor är lärartätheten 20 procent högre än i de fristående.

En annan metod för att skapa vinst är att anställa personal med lägre utbildning. Det är tydligt om man ser på förskolorna där de privata anställer personal utan utbildning i mer än dubbelt så hög grad som de kommunala. Även otryggare anställningar och fler deltider är vanliga sätt för de privata företagen att skapa sin vinst. Det blir sämre för de anställda och leder till lägre kvalitet för oss som använder skolorna, vården och äldreomsorgen.

Jakten på vinster gör också att de privata företagen strävar efter att få de lönsammaste patienterna, eleverna eller äldre. Genom att sortera bland människor försöker de välja ut dem som kostar minst och lämna de mer kostnadskrävande till det offentliga. Så fungerar marknaden.

Men när vi skickar våra barn till skolan eller vi behöver flytta in på ett äldreboende, ska vi kunna vara säkra på att vi aldrig mäts efter hur lönsamma vi är. Vi ska få hjälp och stöd efter vilka behov vi har, inte efter vad som kan skapa mest vinst för ett företag. Därför behöver välfärden avkommersialiseras. Vänsterpartiet vill ha en välfärd där det kan finnas många olika aktörer att välja på, men de företag som bara är där för att tjäna pengar tycker vi att vi klarar oss bättre utan.

Vänsterpartiet vill satsa mer på välfärden och låta varje skattekrona gå dit den är avsedd. Gör vi det kan vi bygga en äldreomsorg, skola och vård som håller högsta kvalitet för alla.

Jonas Sjöstedt

är partiledare för Vänsterpartiet

Daniel Riazat

är ordförande i Vänsterpartiet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel