Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Militärövning och asylsökande i Trängslet

Nu är asylboendet i Trängslet i princip fullt med 400 asylsökande på plats. Under natten till onsdagen kom ytterligare två bussar med asylsökande till Trängslet och Älvdalens skjutfält, där det samtidigt pågår en av många militärövningar.

– Det är 150 soldater från K3, markstridskolan, artilleriregementet och Dalregementsgruppen som är här för att öva stridskjutning och indirekt eld. En av många helt vanliga övningar, förklarar skjutfältschef Martin Hedin.

De övande militärerna kommer att bo i ett av de två stora läger som finns ute på själva skjutfältet.

– Övningen är redan igång och den fungerar utan problem. Jag har inte hört att någon av de asylsökande ska ha upplevt något problem med övningen. Nu har vi lite tur med vinden så det hörs inget av den, här i kasernområdet där vi har de asylsökande, fortsätter Hedin.

– De som bor här märker inte särskilt mycket av övningen, det är först när den är över och fordonen ska göras klara för återfärd som det kommer in fordon och militärer på motorområdet intill förläggningen. Men så här långt har allt gått bra.

De civilanställda på Trängslet märker inte heller särskilt mycket av att de stora kasernerna och nu även hotellet blivit asylboende.

– Den stora matsalen som ursprungligen användes av de värnpliktiga är nu matsal för de asylsökande och vi äter nu i den gamla personalmatsalen.

De övande förbanden får sin mat transporterad ut till övningsområdet ett par mil bort från själva kasernområdet.

– Jag vill säga att vår verksamhet inte störs av Migrationsverkets verksamhet och jag uppfattar att de inte heller störs av vår övning, säger Martin Hedin.