Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Militärer får flytta ut i skogen när Trängslet blir asylboende

Verksamheten på Älvdalens skjutfält kommer att pågå som vanligt under tiden som flyktingarna finnas där.
– De övningar som är inplanerade kommer att ske, men vi kommer inte att använda lägerområdet med kasernerna eller hotellet, säger Martin Hedin, som är chef för skjutfältet.

Annons

Försvarsmakten har upplåtit Älvdalens skjutfälts stora hotell och kasernområde till Migrationsverket.

– Totalt finns det omkring 500 bäddar, men det är 420 av dessa som kommer att upplåtas för flyktingar, säger Martin Hedin.

– I den situation som råder är det här en möjlighet att erbjuda även om vi är medvetna om att boendet ligger väldigt långt ut i skogen och många av dem som kommer är stadsbor, säger Martin.

De förband som är inbokade under hösten kommer att kunna genomföra övningarna som planerat.

– Vi har två lägerboenden ute på skjutfältet som de kommer att kunna använda och så kommer de också att använda tält, förklarar Martin.

– Vi kommer att försöka undvika att ha militära trupper inne i själva kasern- och hotellområdet med respekt för flyktingarna.

När det gäller frågan om mat så har försvarsmakten idag ett avtal med företaget Fazer som lagar och serverar mat.

– Det är en detalj som ska lösas och förra gången vi hade flyktingar här så ordnades maten den vägen. Jag skulle tro att en liknande lösning blir aktuelle även nu, fast det krävs ju mer personal för att klara så många.

Till vardags jobbar 14 anställda på heltid på Älvdalens skjutfält, det handlar om både civilanställda och militärer.