Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Militära trupper bjöd på parad

Många stannade upp och kollade på när sex stycken militära musik- och paradtrupper marscherade in på Stora torget i Falun strax efter lunch. Uppvisningen gav en försmak inför kvällens föreställning och tanken är att det ska bli en tradition.

Från de fyra hörnen på torget marscherade trupperna in och ställde upp sig framför Engelbrektsstatyn.

Artilleriavdelningen i Göteborg, Armens musikkårs veteraner, Eskiltuna skyttemusikkår, Svea Livgardes musketerarkår och Smålands husarer radade upp sig. Framför dem stod en fanborg bestående av Dalarnas Ungdomshemvärn.

– Syrran är med så det är första gången jag ser det här. Det är kul att titta på, säger Elsa Karlsson.

Per-Erik Sandberg från länsstyrelsen fick göra inspektionen tillsammans med kapten Sten Aleman, som också är konstnärlig ledare för arrangemanget. Artilleriavdelningen kunde meddela att de inte hade med sig deras kanon till uppställningen. Den ska användas under föreställningen i dag och på lördag.

Föreningen Dala Tattoo står bakom arrangemanget på lugnet och uppvisningen på torget. Ordet tattoo kommer ur kvällssignalen "tapto" som kom med 30-åriga kriget.

– Vi vill på ett kultiverat sätt återmilitarisera Dalarna. Dalarna är ju en gammal symbol för rikets oberoende, säger Sten Aleman.

Han tycker att det är viktigt för militären att visa upp sig. Men det är också trevligt tycker han.

– Att träffa kamrater och spela tillsammans är alltid roligt. Du kan fråga vilken fotbollsklack som helst att det är roligare när man är många tillsammans, säger Sten Aleman.