Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mild magkatarr-tv

Annons

Det pratas mycket om att Så mycket bättre är feel good-tv, att det är ett program som stryker medhårs. Det är ögon som tåras och "wow" och "herregud, vad bra" och "fantastiska tolkningar".

Jag tycker att Så mycket bättre kan vara ett rätt obehagligt program. Ont-i-magen-obehagligt. Det här mullret av oro i mellangärdet när till exempel E-type totaltrashar Titanic eller Lena PH sexar sig igenom Jag klär av mig naken. Eller när Mikael Wiehe går runt och tjattrar och latar sig en hel dag i ladugården medan Timbuktu och samma Lena PH mockar skit. Eller den märkliga stämning som uppstår när Laleh är migränsvag och gråter för att man klipper får. Och det här avgrundslika föraktet som ska skylas över när Eva Dahlgren bevittnar den sexande Lena PH i Jag klär av mig naken. Den glada munnen och de blanka, kalla ögonen. Svettigt. Spänt. Inte alls särskilt god stämning.

Vad än feel-good-folket säger så kan jag bara konstatera att TV4 har skruvat upp det till magkatarrnivå i år. Jag hade magsyra i munnen i princip en timme i sträck när första avsnittet sändes i lördags. Människorna. Man kan inte veta hur det blir. Man kan absolut inte lita på de där tjommarna.

Sylvia Vrethammars världsfrånvänt virriga primadonnalull. Olle Ljungström som eventuellt överlever dagen. Ska de verkligen fråga om han vill ha en sangria förresten? Och Pugh - är han ens nykter? Och så Maja Ivarsson, som en rottweiler på speed som flashar trosorna vid middagsbordet. Uggla som lufsar runt med trulig min. Och sedan den avslutande duetten när Pugh och Darin falskråmar sig igenom en Eric Saade-version av Stockholm. Oh, my Lord. Då är det dags att plocka fram kartan med Losec.

Samtidigt försöker de hålla ihop och spela trevliga, annat ska inte påstås.

Gustaf Norén slog fast att ingen är med i Så mycket bättre som inte måste, av karriärmässiga eller ekonomiska skäl. Det är möjligt att så är fallet. Jag tycker nog ändå att det är ett lyckat program. Både värt att se och värt att delta i.

Men kanske skulle de slopa det här trevlighetsspelet helt. Kasta in ett par riktiga surtroll som Ulf Lundell, eller Thåström eller varför inte Alexander Bard som skulle bjuda på motstånd när någon gör mos av deras käraste hits. Varför satsa på magkatarr när man kan fixa ett riktigt magsår?

Jag gör just nu mina sista dagar på Nöje och kommer framåt att jobba med andra avdelningar i Dalarnas tidningar. Blinget, kändismötena och att reflektera över populär- och kändiskultur i krönikeform är kanske det jag kommer att sakna mest. Vi ses!