Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MIK har tappat drygt 150 poäng

157 poäng, fördelade på 58 mål och 99 assist. Så många poäng totalt producerade Jens Jakobs, Niklas Fogström, Dion Knelsen och Robin Gartner i fjol.
När kvartetten lämnade Mora IK tappade klubben därmed fyra av sina fem främsta poänggörare från förra säsongen.
Ett stort avbräck förstås och frågan är vilka som framöver ska stå för merparten av producerandet?

När nye MIK-tränaren Patrik Wener påminns om att hans lag tappat sina främsta poänggörare från den senaste säsongen visar han inte det minsta tecken på oro.

– De här killarna du nämner fick också mycket förtroende i spel fem mot fyra och fem mot tre, poängterar Wener.

Producerandet är i alla fall inget som bekymrar honom, menar han, och att plocka fram namn på (förhoppningsvis) flitiga poänggörare är inga problem.

– Daniel Viksten har redan gjort en hel del poäng under försäsongen. Sedan har vi Rob Ricci och Patrick Bjorkstrand som jag räknar med ska producera.

– Vi har även sparkapital i Tobias Ericsson, Johan Alcén, Tom Nilsson och Mikael Wikstrand, som också producerat i träningsmatcherna. Jag tror det är många som kommer ta ansvar för den biten, så jag är absolut inte orolig för vilka som ska göra poängen.

MIK har visserligen tappat fyra av lagets topp fem när det gäller interna poängligan inklusive främste målgöraren Jens Jakobs. Jakobs, som liksom Fogström, ska prova lyckan i elitserien med Luleå, noterade 22 fullträffar i sin sista(?) säsong i Moratröjan.

Fyra mål efter kom andraplacerade Alexander Hilmerson och han är som bekant kvar. Starkt gjort av Hilmersson att bli tvåa med sina 18 fullträffar, inte minst med tanke på att han var mållös de 13 första matcherna.

– Alexander kommer säkert fortsätta producera, hoppas Patric Wener.

Just nu är dock Hilmersons medverkan i premiären ett stort frågetecken. När lagkamraterna spelade mot Västerås i onsdags, fanns "Alex" hemma i Mora och följde matchen via MIK:s webbradio.

– Jag har problem med en höft och har inte kunnat träna på is den här veckan.

Den 21-årige Moragrabben har haft bekymmer med jobbiga skador under karriären. För ett par år sedan drabbades han av en allvarlig hjärnskakning och i fjol spökade ljumskarna.

– Jag hade även lite problem med ljumskarna under sommarträningen, sedan försvann det. Men då kom det här med höften direkt vi började på is.

– Jag hoppas det inte ska vara någon större fara, fast det är klart man är orolig då premiären är mindre än en vecka bort.

För nog behövs en Hilmerson med fjolårets målform. Ja, bortsett då från starten av allsvenskan då han faktiskt inledde med 13 raka matcher utan en enda poäng.

– Ja, så var det faktiskt. Det började trögt i fjol, både för mig och laget, men efter jul kom vi igång. Vi har för övrigt börjat trögt de senaste åren och förhoppningsvis får vi en bättre start i år.

En som redan visar bra form är Daniel Viksten. Två nya fullträffar blev det mot Västerås och när endast lördagens genrep mot Lillehammer återstår kan den 22-årige högerskytten visa upp ett fint facit av sex mål på fem matcher.

– Ja, det är väl helt okej, säger han lite blygsamt.

I fjol kom Viksten sexa i den interna poängligan (27 p) och fyra i målligan med sina 15 fullträffar. Ska Mora hänga med i tabellen gäller det att Viksten ökar på den produktionen kommande säsong.

– Men vi har många i laget som kan kliva fram och producera, så det blir noga inga problem, tror Viksten.

– Visst har det börjat väldigt bra för egen del. Jag har haft lite flyt och det är jag glad för, hoppas att det håller i sig.