Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket har beslutat skrota det dyra avtalet med Fazer för flyktingmaten i Trängslet

Migrationsverket har nu beslutat sig för att så snart som möjligt bryta matavtalet med privatägda Fazer vid Trängslets asylboende. Ett avtal som säger att staten ska betala 572 kronor per flykting och dygn.

– Detta är orimligt. Så här kan vi inte ha det, säger Sophia Öhvall Lindberg vid verkets pressavdelning i Norrköping.

Migrationsverkets ledning har uppmärksammat debatten kring de höga kostnaderna för flyktingmaten vid Trängslets asylboende.

– Vi har därför beslutat att så snart det är möjligt bryta detta avtal. Det är inte rimligt att staten ska betala 572 kronor, när vårt eget kostnadstak säger 150 kronor, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Det nu gällande avtalet innebär att maten vid boendet kostar skattebetalarna 240 000 kronor per dygn för de 420 asylsökande. Eller sju miljoner i månaden. På årsbasis motsvarar det en kostnad för staten på 87 miljoner.

– Orimligt. Som förklaring, när vi gick in i detta, kan vi bara säga att alternativet hade varit att sätta flyktingar på bar backe. Men så här ska det inte vara. Mig veterligen har vi inte gått in i något som liknar detta tidigare, säger Öhvall Lindberg.

Migrationsverket har även diskuterat situationen med Fazer sedan DT avslöjade situationen.

– De, Fazer, vidhåller det avtal de har. Vi har inte lyckats nå en lösning. Därför har vi beslutat att avsluta avtalet så snart det går, säger hon.

Migrationsverket har redan inlett arbetet. Enligt gällande avtal löper det fram till 31 december, och kan bara förlängas genom ett initiativ från Migrationsverket, som alltså kan välja att inte förlänga det.

– Vi jobbar just nu på saken. När exakt vi kan komma ur detta vet vi inte. Vi får återkomma om det. Men helt klart så kan vi ordna mat på annat sätt än som sker i dag. Det vi betalar i dag är ett alltför högt pris. Det är en orimlig kostnadsnivå. Det finns andra som kan lösa detta till ett rimligt pris, säger Migrationsverkets presskommunikatör Sophia Öhvall Lindberg.

Läs mer: Bert Karlsson vill fixa billigare mat till flyktingboendet i Trängslet

Läs mer: Hotell Älvdalen kritiskt över dyra flyktingmaten i Trängslet

Läs mer: Björsjö asylboende fixar maten för en bråkdel av kostnaden jämfört med Trängslet

Läs mer: Så mycket betalar Migrationsverket till asylboenden i Dalarna