Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket beskyller polisen för misslyckad utvisning

/

I onsdags flögs den utvisade familjen tillbaka till Sverige.
Migrationsverket menar att Dalapolisen inte informerat om att en av döttrarna var apatisk.
– Hon var inte apatisk för en månad sedan, säger Willie Aflarenko chef för utlänningsenheten i Dalarna och Gävleborg.

Annons

Den apatiska flicka som i går utvisades tillsammans med sin familj är nu tillbaka i Sverige. De togs inte emot i Kosovo. Polisen i Dalarna vill inte uttala sig om det beror på att flickan är apatisk. Den apatiska flickan har just fyllt 15 år. Syskonen är 13, 9 och 1 år. Föräldrarna och barnen är nu åtskilda och befinner sig på ett transitboende i Märsta i väntan på ett nytt beslut från myndigheterna.

– De är chockade över att skickas fram och tillbaka. Jag är orolig för den apatiska dottern som mått mycket dåligt. Det är en fruktansvärd situation för hela familjen, säger familjens kontaktperson Bertil Fredriksson.

Enlig presschef Fredrik Bengtsson på Migrationsverket är det mycket ovanligt att en utvisning inte kan genomföras på grund av att mottagarlandet inte tar emot personer. Han säger att alla frågetecken ska lösas mellan länderna innan människor utvisas.

Får apatiska barn utvisas?

– Apatiska barn får i regel alltid stanna i Sverige. Vi kände till att flickan mått dåligt och har också specifik frågat polisen om hon är apatisk, vilket de hävdat att hon inte är. Det är möjligt att polisen gett oss felaktiga uppgifter.

Har ni sett dokument från hennes läkare?

– Nej, vi har vänt oss till polisen och utgått från att de känner till flickans hälsotillstånd.

Willie Aflarenko är chef för utlänningsenheten i Dalarna och Gävleborg och nekar till att polisen skulle ha gett missvisande information.

– Ja hon var ju inte apatisk för en månad sedan, säger han. Aflarenko syftar på ett tillfälle när polisen besökte flickan och hennes familj. Enligt läkare Elisabeth Hultcrantz var det efter just den upplevelsen som flickan föll ihop och sedan inte gick att få kontakt med.

– Ett läkarintyg som visar att flickan är apatisk skickades från Falu lasarett till migrationsverket i går. Migrationsverket ska förstås prata med läkare och inte polisen om de vill undersöka flickans hälsotillstånd, säger Elisabeth Hultcrantz .

Familjen kan ha en lång väntan framför sig på transitboendet. Enligt Bertil Fredriksson som talade med pappan i familjen under torsdagen har de fått veta att ärendet i bästa fall kan ta några månader att utreda.

– Det är ovärdigt att de ska sitta som häktade när det är polisen och migrationsverket som har varit slaviga. Om någon hade besvärat sig om att höra med flickans läkare så hade familjen sluppit detta onödiga lidande, säger Bertil Fredriksson.

Annons