Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommar i Rättvik på tv

Annons

Bakom filmen står den exiliranske producenten Isa Vandi, fotografen Sharam Afsar i produktionsbolaget Scorpionfilm i Göteborg. På uppdrag av SVT:s utbildningsradio ingår bolaget i en satsning att beskriva olika nationaliteters högtidsfiranden i Sverige.

- Vi fick uppdraget att beskriva midsommarfirandet. Att vi är iranier är en poäng i sig. Vi ser det utifrån ett nytt perspektiv, säger producenten Isa Vandi.a

Orsaken till att det blev Dalarna beror på Isas kontakterna.

- När jag lämnade Iran kom jag till Orsa. Jag har kontakter kvar. Tack vare Rune Moverare i Rättvik fick vi upp ögonen för Backa och befolkningen där, säger Isa.

Filmen, 15 minuter i färdigt skick, har spelats in under en vecka i och kring byn.

- Vi följer en flickas resa från Stockholm "hem" till morfar och mormor i Backa. Vi får vara med om midsommarförberedelser och firande, säger han.

Filmjobbet har varit mycket givande för filmarna.

- Det är fantastiskt hur hela byn ställt upp. Att jobba med "vanligt folk" och barn istället för skådespelare har inte varit några problem. I iransk teve arbetade jag främst med barn. Skådespelare är faktiskt jobbigare att ha att göra med, säger han.

- Dessutom har jag överraskats av likheten mellan midsommarfirandet i Sverige med en högtidlighet i Iran. I gamla tider brukade bönderna i Iran sticka ned en stång i jorden för att få bra med regn. Liksom i Sverige var stången en fruktbarhetens fallossymbol. Bönderna såg jorden som en moder, himlen som en fader. Om fadern blev svartsjuk på stången gav han modern regn, säger Isa. På söndag avslutas filmarbetet. Sedan väntar redigeringsarbetet i Göteborg.

- Tv-filmen visas någon gång i februari eller mars. Jag är mycket nöjd med arbetet. Vi kunde inte hitta en bättre by eller medverkande. Vi var ute efter det genuina och ärliga. Vi fann det, säger Isa Vandi.

MATS LAGGAR

Annons