Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mera kultur till Faluns äldre

Kultur för och med äldre.
Så heter det projekt som ska föra in mera konst, musik, film och böcker i vardagen hos Faluns äldre.
– Vi har satt ihop ett program med en rad olika aktiviteter för att ge extra krydda i vardagen, säger Ivan Feldborg.

Det är omvårdnadsnämnden och kultur- och ungdomsnämnden som har startat den gemensamma verksamheten för hösten 2012. Nämnderna har tillsammans lagt 200 000 kronor på projektet men om det blir samma summa nästa år är oklart.

– I kultur- och ungdomsnämnden finns ett politiskt beslut om fortsatt finansiering nästa år men i omvårdnadsnämnden är inget beslut fattat, säger Ivan Feldborg på kultur- och ungdomsförvaltningen.

Verksamheten kommer att vara kopplad till kommunens Träffpunkter och kommunens äldreboenden och syftar till att ge Faluns seniorer stimulans i form av olika kulturupplevelser.

På Herrhagsgården, Smedjan, Bjursgården och Britsarvsgården kommer konstverksamhet arrangeras varannan vecka fram till jul. Musikframträdanden genomförs tre gånger på tio olika platser och första onsdagen i varje månad har Dalarnas museum konstvisning.

– En museipedagog visar en aktuell utställning och sedan avlutar man visningen med att prata om konst över en kopp kaffe.

En summa pengar har avsatts till att aktivitetsansvariga på de olika boendena köper in film, musik och spel utifrån de boendes önskemål. Läsombud som bland annat går ut till demensboenden och läser högt ska även utbildas.

Ivan Feldborg påpekar att det är viktigt att de olika träffarna blir återkommande aktiviteter och att även personalen deltar.

– Dels är det den kulturella biten men också den sociala. Tanken är att personalen och de boende ska kunna prata om aktiviteterna som varit och se fram emot nästa.

Information om de olika aktiviteterna kommer att sättas upp på Träffpunkterna Källängsskolan i Svärdsjö, Sandtäktsgården i Bjursås, Britsarvsgården och Smedjan i Falun. Anmälan till konstträffarna görs på Träffpunkterna och anmälan till utställningarna görs på Dalarnas museum.