Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer samarbete stärker skolan

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, söker närmare tio svenska kommuner, som vill gå före och delta i ett projekt med utvecklat samarbete i skolor.
Vid senaste sammanträdet beslutade för-och grundskolennämnden i Mora att skicka in en ansökan till projektet, som går under samlingsnamnet PRIO, som står för Planering, Resultat, Initiativ och Organisation.

Enligt skolchefen Christer Winbo ligger fokus i projektet på att skapa och renodla en skolorganisation som jobbar med ständiga förbättringar.

– Konkret innebär det att tillsammans och i nära samarbete med skolledning och lärare utveckla och införa processer och arbetssätt, som stärker verksamheten samt styr skolans resurser dit de gör största nytta. Målet är att eleverna ska nå upp till bättre resultat.

I november i år kommer pilotkommunerna att utses. Underperioden januari till mars nästa år utbildas de förändringseldare, som ska leda projektet på respektive kommun och i april 2013 drar projektet i gång.

Processen genomförs i olika faser med utökande möten mellan lärare och skolledning. Därefter vidtar än större frekvens av återkommande gemensam undervisningsplanering. Fas tre är coaching där skoledning med rektor ska hjälpa och coacha sin personal.

– I dagsläget arbetar lärarna på skolan ofta individuellt med planeringen. Metodik ingår inte längre i lärarutbildningen vilket innebär att lärarna själva ska hitta formen för sin undervisning. Men det här projektet medför att den gemensamma satsningen förbättra skolarbetet, säger nämndens ordförande Anna Hed.

Projektet prövades med framgångunder vårterminen 2012 i två av Stockholms skolor, Malteholmsskolan från förskola till och med årskurs 6 samt från förskolan upp till och med årskurs nio på Aspuddens skola.

Mora kommun får betala för lönekostnader till sin egen personal under utbildningstiden hos SKL om kommunen blir antaget till projektet.