Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer pengar till skolan

Mer pengar till skolan och vård och omsorg. Det förordar Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i sitt gemensamma förslag till kommunbudget för 2013.
– Det som känns viktigast är att vi klarar av att satsa extra på skolan. Vi ökar social- och utbildnings budget med 17,5 miljoner, säger kommunalrådet Maria Strömkvist (S).

Total får social- och utbildning 469 miljoner nästa år. Enligt S och V ska pengarna bland annat gå till kompetensutveckling och löneutveckling för lärarna. Man är dock inte beredda att likt oppositionen lägga ett konkret förslag om att behöriga lärare ska få extra påslag på 1 000 kronor i månaden.

Vård- och omsorgs budget ökas med 27,6 miljoner till 466,2 miljoner. Av dessa är 11,1 miljoner den skatteväxling som sker när kommunen tar över hemsjukvården från landstinget. Resterande 16,5 miljoner skjuts till för att vård- och omsorg ska få ihop sin budget. Personalförstärkningar inom omsorgen är inte planerade.

Sten G Johansson (V) framhåller att partiets hjärtefråga om i princip avgiftsfri kommunal kultur- och musikskola, som infördes i år, har blivit en framgång. Fler barn har anmält sig nu när terminsavgiften på 450 kronor har ersatts med 100 kronor i anmälningsavgift. Sedan tillkommer avgift för hyra av instrument.

– I budgetförslaget ökas kulturskolans budget med 600 000 kronor för att kompensera för minskade intäkter, upplyser Johansson.

När det gäller övriga nämnder så får de påslag som motsvarar beräknade kostnader för löneökningar. Totalt hamnar majoritetens driftbudget på 1 323 650 000; drygt 1 miljard 323 miljoner kronor.