Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer pengar för att skydda skogen

Vi som undertecknat detta öppna brev och upprop till regeringen vill att riksdagen kraftigt ökar anslagen för skydd av värdefull naturskog. Nu!

Kravet motiveras på följande vis:

* Tillståndet för den biologiska mångfalden fortsätter att försämras trots att skogsbruket sedan 20 år tar viss hänsyn och ofta är certifierat. De exploaterande effekterna är betydligt större än de uppbyggande.

* Nästan 5 000 skogslevande växt- och djurarter är rödlistade i Sverige, Finland och Norge.

* Kalhyggesbruket är den främsta anledningen till hoten mot mångfalden. Orsaken är att gammelskogarna omvandlas till plantager med låga naturvärden.

* Med dagens utveckling hinner endast fem (5) procent av Sveriges produktiva skogsmark att skyddas officiellt och uppemot 95 procent kommer att bestå av monotona produktionsskogar med liten biologisk och ekologisk mångfald.

* Större delen av skogen i Sverige har kalavverkats. Inom några få år kommer all äldre skog utanför skyddade områden att gå samma öde till mötes, till exempel Vildmarksriket i gränstrakterna Leksand-Mora-Vansbro.

* Det enda som kan ändra utvecklingen är stopp för avverkning av skog med höga naturvärden, mer pengar till skydd och restaurering, samt betydligt bättre miljöhänsyn på brukad mark. I dag 2011 uppfyller inte fyra av tio avverkningar de lågt ställda kraven på miljöhänsyn. I Dalarna är det ännu värre.

* De officiella målen, metoderna och medlen för skogsskyddet är otillräckliga och orealistiska. Kohandeln mellan myndigheterna och näringen om de sista resterna av skog med betydande återstoder av naturliga ekosystem fortsätter. Myndigheterna halkar hela tiden efter, med skogslandskapet som den stora förloraren.  Många aktiva inom delar av den ideella naturvården finner det meningslöst att delta i det här ovärdiga slutspelet.

Därför kräver vi mer pengar till skydd av skog och en ny skogspolitik!

Mattias Ahlstedt, Bjursås

Bengt Ehnström, Nås.

Kjell Hedmark, Orsa

Bertil Helmersson, Öje.

Janolof Hermansson, Ludvika

Stina Grönberg, Leksand

Richard Holmqvist, Falun

Anders Janols, Tuna-Hästberg

Pär Johansson, Mora

Anders Krüger, Falun

Rolf Lundqvist, Enviken

Naturskyddsföreningen i Dalarna genom

Margareta Wikström

Lars Niklasson, Orsa

Sören Nyström, Borlänge

Bengt Oldhammer, Orsa

Åsa Rydell, Leksand

Uno Skog, Falun

Peter Turander, Orsa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel