Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer kultur till Dalarnas skolor

Annons

Dansmatte, stroytelling, filmskapande, serietecknarskola och massor med teater.

Visst låter det kul?

Jag tror att det blir det också.

Jag sitter och läser ansökningarna till Skapande skola-projekt.

Skapande skola är tänkt att länka ihop skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar.

Bidraget har funnits sedan 2008 och har successivt utökats till att omfatta grundskolans alla årskurser och nu även förskoleklass.

För några år sedan var det inte alla som nappade på uppmaningen från Kulturrådet om att söka riktade pengar till skapande i skolan.

Jag fattar det, när organisationer krymper, färre personer ska göra mer är det inte enkelt att samtidigt snickra ihop en snitsig ansökan som bara kanske kommer att generera mer kultur till skolbarn. Men det är viktiga pengar att söka.

Och i år har samtliga 15 kommuner i Dalarna sökt pengar och beviljats det. Även en friskola i Falun får projektmedel. Totalt får Dalarna 6 397 000 kronor ur Skapande skola-potten, det är sjätte mest i landet. Och det betyder mycket kultur till våra skolbarn. Mest pengar får Borlänge: 1,4 miljoner kronor. De genomför en stor kultursatsning i särskolan, men låter även övriga årskurser möta professionella kulturutövare från olika konstområden.

I Gagnefs kommun kommer elever att få möta filmare och filmpedagoger hos Film i Dalarna, museipedagoger från Dalarnas museum, en danspedagog och en serietecknare kommer på besök. I Malung-Sälen får man 300 000 kronor för tre större projekt som kommer att innehålla dansmatte, mimskola, workshops i storytelling, dans och musik. Dessutom räcker pengarna till dans-, berättar- och teaterföreställningar.

Ja men ni hör ju!

Tack alla berörda pedagoger, skolchefer och kommuntjänstemän för att ni planerar så bra saker för våra barn och att ni huvudmän skrev så bra ansökningar.

Det blir ett roligare skolår för många dalaelever i höst.