Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer kontakt med barn och ungdom ökar utbudet

En barn- och ungdoms- kulturgrupp har nyligen bildats i Mora med kulturchefen Caroline Smids som sammankallande.
– Vi har inlett ett processarbete för att få in lite synpunkter från våra barn och ungdomar för att stoppa in lite mer aktiviteter i vårt utbud, säger Caroline Smids.

I gruppen ingår bland annat barn och ungdomsbibliotekarier, lärare och pedagoger från kulturskolan och en person från Rosa Huset.

Caroline Smids pekar på behovet av en förändringsprocess då delar av det kulturutbud som kommunen lanserat successivt integreras in i skolan.

Bland annat tänker Caroline Smids på varje årskull från förskolan upp till och gymnasieskolan bjuds på en passande teaterföreställning.

Alla dessa barn och skolföreställningar ägde rum i våras. Det saknas en stationär teaterlokal i Mora. Förställningarna får spridas ut till passande lokaler.

– Den logistiken med att transportera till olika föreställningar fungerar efter bra planering.

Även om Carolina Smids pekar på behovet att förnya sig och följa med i utvecklingen är höstens utbud digert.

Där ingår bland annat en deluttagning till den akustiska musiktävlingen Musica Akustica. I Mora äger den rum i Fridshemskyrkan den 27 september.

Det finns flera löpande aktiviteter på återkommande veckodagar. Kulturskolans hösttermin är i gång där barn och unga lär sig spela instrument, sjunga i kör, dansa och arbeta i bild.

En ny film- och teatergrupp träffas varje onsdag i Rosa Huset, och på onsdagskvällarna är det filmvisning.

På barnbiblioteket får nyblivna föräldrar under hösten träffa barnbibliotekarien som informerar om läsning för riktigt små barn. Flera läsprojekt pågår ute på skolorna i samverkan med barnbiblioteket, bland annat tävlingen "Läskuppen".

Varje torsdag kan Moras ungdomar delta i en öppen skaparverkstad på Rosa Huset. Där finns även möjlighet att använda replokaler, inspelningsstudio samt gå på Dj: kurser samt få råd till att som rör ett musikerband.

I slutet av september genomför Mora rollspelsklubb ett så kallat Lajv tillsammans med Rosa Huset utomhus i närheten av Vika.

Oktober inleds med Ethno on the Road på Rosa Huset. Det är en konsert med unga folkmusiker från olika världsdelar, vilka träffades under folkmusiklägret Ethno i Rättvik i somras.

Helgen den 27 och 28 oktober arrangeras en filmfestival för yngre barn på Sagabiografen i Mora.

En gala till stöd för cancerfonden genomförs på Rosa Huset i regi av Rosa Husets kreativa ungdomar.

Under oktober arrangeras även undervisning i hur en spelning fixas med hjälp från studieförbundet Bilda och experten på området Henrik Andersson.

I början av november är det dags för LAN i samverkan med föreningen Netsplit.

Den 17 november är det teater för de minsta på Mora bibliotek och kulturhus.

Det är Ölands dramatiska teater som ger pjäsen "Flickan med den röda luvan".

Under november är det även filmvisningsveckor för Moras skolor inom ramen för skolbioverksamheten samt den årliga talangjakten för barn och unga i Mora.

Den 7 december arrangeras en uppsittarkväll med Hemslöjdsföreningen på Mora bibliotek och kulturhus följt av Barnens julfest dagen därpå.

I mitten av december kan ungdomar från 12 år delta i en skrotworkshop och slöjda med återbrukat material på Mora bibliotek och det ges även två föreställningar med kulturskolans elever.