Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer från Tjejvasan i SVT

Det kör ihop sig för Sveriges Television under nästa års Vasalopp. Samma dag som Vasaloppet avgörs, söndagen den 3 mars, avslutas skid-VM med herrarnas femmil i italienska Val di Fiemme.

– Vi hoppas på bra före, så Vasaloppets damsegrare hinner i mål innan sändningarna från femmilen startar, säger SVT:s producent Mattias Pettersson, halvt på skämt.

Att Vasaloppet är stort i Sälen och Mora med omnejd säger sig självt, men också hos "kolossen" Sveriges Television är det stort att ha sändningsrättigheterna till.

– Vasaloppet är bland det viktigaste vi har rättigheter till. Vasaloppet är stort och vi värnar mycket om det, "programförklarade" Mattias Pettersson på plats i Mora.

Också Anders Selling, som 2013 får uppleva sitt första Vasalopp som vd, är lyrisk.

– Vasaloppet och SVT är en institution och Vasaloppet ett folkkärt arrangemang, som inte enbart är en tävling utan en folkfest. Det är med stor entusiasm som vi går in i det här.

Det blir Vinterstudio från Vasaloppsveckan också nästa år, även om den under Tjejvasan rent fysiskt kommer att finnas i Val di Fiemme.

– Men Vasaloppssöndagen blir det Vinterstudio från Mora, lovar producenten, även om det ännu inte är helt klart vilka av SVT:s medarbetare som kommer att finnas på plats.

Helt klart är att SVT kommer att satsa mer resurser och sända mer tid från Tjejvasan.

– I fjol (läs 2012) följde vi täten, men nu kommer vi dessutom att sätta fokus på "blåbären" med reporter på plats i Hökberg.

Vasaloppets livesändning blir däremot något sparsammare, på grund av Val di Fiemme.

– Men Vasaloppet lever under tiden vidare på webben och vi kommer att live-twittra och blogga. Det ger en mer interaktiv känsla i Vasaloppet, jämfört med tidigare.

SVT:s "hjärta" är, som på senare år, lokaliserat till OB-bussen i Evertsberg.

– Evertsberg är vår "base camp", säger Mattias Pettersson.

Vasaloppets sportchef, Tommy Höglund, presenterade en nyhet för 2013:

– Tjejvasan kommer att starta en timme tidigare än vanligt, klockan 09 mot tidigare 10. Dels är det bättre för tv, dels blir köerna mindre eftersom vi går över till fler startled med 625 åkare i varje mot 700 tidigare, berättade Tommy Höglund.