Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mentalvårdsmuseet är populärt under sommaren

Historiens vingslag märks tydligt på Mentalvårdsmuseet. Besökarna får en inblick i hur psykvården fungerade och praktiserades under större delen av 1900-talet. Och museet är extra populärt i sommar.
– Vi har redan haft 700 besökare, vilket är fler än i fjol, berättar guiden Johanna Hästö.

En av de gamla avdelningarna på Säters Hospital, Avdelning 21 A, omvandlades till museum 1987. Detta var tidigare "Lugn avdelning till halvoroliga kvinnliga patienter". Huset har återställts till hur det såg ut när patienterna bodde på avdelningen.

– Stolarna ni sitter på har tillverkats av personal och patienter här på hospitalet. Samma sak gäller alla textilier, berättar Johanna Hästö, som jobbar som guide på museet under sommaren.

Mentalvårdsmuseet har öppet året om. Alla turer sker med en guide. Under sommaren anordnas två dagliga turer under vardagarna, samt en tur varje söndag.

Under den guidade rundturen berättar Johanna Hästö om hur det gick till på sjukhuset, hur patienterna bodde och levde.

– På de lugnare avdelningarna försökte man ha så mycket hemmiljö som möjligt. Men notera att alla hörn är rundade. På de "oroliga avdelningarna" fanns inga lösa föremål och möblerna var fastskruvade i golvet, upplyser Johanna Hästö.

Personalen bodde oftast på övervåningen på avdelningen de jobbade på.

– På den här avdelningen bodde det 20 patienter, vilket var rena lyxen på den tiden. Men männen och kvinnorna bodde på olika avdelningar. Det var först på 1970-talet som hospitalet började blanda män och kvinnor, säger Johanna.

Hospitalet öppnades 1912 och hade då 830 patienter. Detta kan jämföras med de 1 000 invånare som Säter hade vid den tiden.

– Sjukhusområdet fick snabbt namnet "Den hvita staden" tack vare sina ljusa byggnader. Läget på Skönvik hade valts noga, med skogen som skyddade från nordliga vindar, och närheten till Ljustern. Men det berättas även att när vinden låg på kunde man höra ångestskriken från sjukhuset ända in till centrala Säter. När medicineringen slog igenom inom psykiatrin blev det dock tyst, berättar Johanna.

I dag är de flesta sjukhusbyggnader rivna och ersatta med nya byggnader, som används till andra verksamheter.

– De farligaste patienterna sattes på Fasta paviljongen. Verksamheten där upphörde 1989 och huset såldes. Men nu har det stått och förfallit i flera år. Det är tråkigt, huset är trots allt ett mycket viktigt kulturminne och historiskt minne, även om det inte är något trevligt minne, säger Johanna Hästö.

Under sommaren har många besökare hittat till museet.

– Vi har redan haft 700 besökare, vilket är fler än i fjol. Besökarna har ofta frågor om hur patienterna hade det. Vi kan berätta en del om några av dem. Vissa skulle aldrig ha behövt placeras här. Det är människoödena som berör besökarna mest, säger Johanna Hästö.