Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellansvensk jätte tar över

/
 • Köpehandlingarna signerades i går av Mittmedias koncernchef Jan Cahling. Lennart och Sten Bengtsson företrädde säljaren, Bengtssons Tidnings AB. I mars tar Mittmedia över, då utses också en ny styrelse.  Foto: Johan Solum

Annons

Någon köpesumma ville Jan Cahling inte avslöja. Han är koncernchef för Mittmedia som har sitt säte i Gävle. Cahling konstaterar dock att man får betala bra för ett bra bolag.

Affären innebär att Dalarnas tidningar blir del i en stor mellansvensk tidningskoncern.

Mittmedia äger tolv dagstidningar i Gästrikland, Hälsingland, Jämtland, Medelpad och Ångermanland, samt veckotidningen Härjedalen.

Nu tillkommer alltså Dalarnas tidningar. Med sina fem editioner blir den störst i koncernen.

- Jag har hela tiden sett Mittmedia som den mest seriösa spekulanten. Vi är grannar, har en likartad struktur och mycket att lära av varandra, säger Dalarnas tidningars vd Pär Fagerström som lovat arbeta vidare i koncernen under några år.

- I rätt miljö kan vi utvecklas, bli bättre och tjäna slantar, säger Fagerström.

Affären har tagit drygt två månader att genomföra.

I slutet av september stod det klart att Dalarnas Tidningar AB var till salu, efter 75 år i familjen Bengtssons ägo.

Det var ett svårt beslut för tidningens ägare, Lennart och Sten Bengtsson, men bland deras barn fanns ingen som ville flytta hem till Dalarna och ta över.

Tidningsmarknaden i Sverige går mot stora koncerner som äger många tidningar genom dotterbolag. När centerpartiet sålde Centertidningar så delade Mittmedia och Stampen upp marknaden geografiskt.

Drivkraften bakom affärerna är möjligheter att spara genom att samordna, framför allt tryckerier, annonser och distribution.

- Nej, vi har hittills inte lagt ner några tidningar vi köpt, säger Mittmedias koncernchef Jan Cahling som tror att mångfald och möjlighet att välja är bättre än monopol.

På flera orter driver därför Mittmedia konkurrerande tidningarna, men det är inte aktuellt i Dalarna, enligt Cahling.

- Nej, då måste det finnas intresse från Dala-Demokratens ägare. Men vi är öppna för dialog.

Han tror på papperstidningens framtid, med betonar samtidigt hur viktigt det är att utveckla nya medier som webb, radio och tv.

I går skrevs kontraktet på, och personalen informerades.

- Det här var väl det bästa som kunde hända när Bengtssons drar sig tillbaka. Mittmedia har en uttalad ambition att värna om små lokaltidningar. Jag tror affären borgar för att vår fortlevnad, säger Göran Dalestedt som är vice ordförande i journalistklubben.

Under flera år har man utrett möjligheten att bygga ett tryckeri som är gemensamt för Gävletidningarna och Dalarnas tidningar. Utredningen har föreslagit lokalisering i Falun.

- Om förutsättningarna inte ändras så kan det bli aktuellt med ett tryckeri på Ingarvet i Falun, säger Jan Cahling.

Där finns i dag Dalarnas tidningars tryckeri, den fastigheten tar Mittmedia över, medan bröderna Bengtsson behåller Falu-Kurirens gamla hus på Stigaregatan och Borlänge Tidnings hus i Borlänge.

Ett stortryckeri skulle innebära nya jobb i Falun. I tryckeriet finns i dag 18 anställda, blir det tillbyggnad kan det bli ett 30-tal tryckare.

Fakta: 1500 anställda och tolv dagstidningar

 • MittMedia Förvaltnings AB är moderbolag i en koncern med nio dotterbolag och flera dotterdotterbolag.
 • MittMedia Förvaltnings AB bildades den 1 juli 1990 och bolaget ägs av två liberala stiftelser, till 70 procent av Nya Stiftelsen Gefle Dagblad och till 30 procent av Stiftelsen Pressorganisation.
 • Mittmedia har genom en serie affärer under 2000-talet blivit ägare till alla dagstidningar i Gästrikland, Hälsingland, Medelpad, Ångermanland och Jämtland, med en sammanlagd upplaga på cirka 235 000 tidningar.
 • Koncernen har knappt 1 500 anställda och omsätter cirka 1,5 miljarder kronor.

Fakta: dalarnas tidningar

 • Dalarnas Tidningar är Dalarnas största medieföretag och ger ut fem editioner: Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Södra Dalarnes Tidning, Nya Ludvika Tidning och Mora Tidning.
 • Alla editionerna är förstatidningar inom sina utgivningsområden.
 • Bolaget har 245 anställda och en upplaga på 64 100 ex. Webbsajten heter dalarnastidningar.se och har cirka 80 000 unika besökare per vecka.
 • Företaget är verksamt inom radio och direktreklam. Koncernen omsätter cirka 300 miljoner kronor.

Fakta: | slutet på en 75-årig era

 • 1928 flyttade Rudolf "Rulle" Bengtsson till Falun. Han blev redaktör på Bondeförbundets tidning Dalarna.
 • I början av 30-talet var Falu Kuriren konkursfärdig. Rudolf erbjöds att ta över och antog utmaningen 1932. Efter bara några år var Falu Kuriren den dominerande tidningen i Falun.
 • Tidningar och tryckerier införlivades och 1948 köptes Dalarnes Tidnings och Boktryckeri AB, även kallat Lidmanpressen.
 • 1963 tog Lennart Bengtsson över vd-posten för Falu Kuriren. Sten Bengtsson var vd för Dalarnes Tidnings och Boktryckeri AB.
 • 1987 bildades Dalarnas Tidningar AB genom en sammanslagning av Falu-Kuriren AB (Falu Kuriren) och Dalarnes Tidnings- och Boktryckeri AB (Borlänge Tidning, Ludvika Tidning, Mora Tidning och Södra Dalarnes Tidning).

Annons