Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mejeriveteranen Bertil Wennberg har blivit massajernas "Milk Man"

/
  • Bertil Wennberg med en av alla gåvor som han har fått med sig från sina resor till Tanzania. Massajerna kallar honom för
  • Bertil Wennberg kom nyligen hem från sin sjätte resa till Tanzania. Här visar han upp några av gåvorna från massajerna.
  • Broderiet med Bertils båda massajnamn.
  • Några av massajerna framför den aktiva vulkanen Ol Doinyo Lengai nära sjön Lake Natron i norra Tanzania. Vulkanen kallas för
  • Bertil Wennberg med några ur personalen i mejeriet vid Fukeni som ligger vid sluttningen av Kilimanjaro.
  • Den nya sjukstugan vid byn Sale i norra Tanzania nära gränsen mot Kenya.
  • Bertil Wennberg och en massajkvinna hjälps åt att lasta av mjölkkrukor vid mejeriet i Simanjiro ute på massajstäppen.

Bertil Wennberg kom nyligen hem från en ny resa till Tanzania, där han har hjälpt massajer att bygga upp ett mejeri.
– Det är klart att jag är stolt, säger "Bertil Masai – Milk Man" som massajerna kallar honom.

Annons

Hedemorabon Bertil Wennberg är livsmedelsingenjör i grunden och har jobbat i mejeribranschen i många år, de sista åren före pensionen jobbade han på mejeriet i Grådö.

För snart 20 år sedan, 1997, fick Hedemora besök av några massajer från norra Tanzania.

– De skulle besöka Falu Folkmusikfestival, men ville även komma till ett mejeri och då blev det Grådö, som då drevs av Milko, berättar Bertil Wennberg.

Det skulle dröja tolv år, till 2009, innan massajerna gjorde sitt nästa besök på Grådö mejeri och då fick Bertil en oväntad fråga av massajernas hövding Marias ole Pello.

– De skulle bygga upp ett mejeri i Tanzania och han undrade om jag ville bli deras rådgivare. Mejeriet skulle byggas på massajstäppen vid Kilimanjaro. Jag tackade ja och åkte ner dit redan senare samma år, säger Bertil Wennberg.

Och, som det brukar heta, på den vägen är det. Bertil har hållit kontakten med massajerna och fått se hur mejeriet har vuxit fram. Nyligen kom han hem från sin sjätte resa till Tanzania.

– Första gången som jag åkte dit hade jag frystorkade fil- och yoghurtkulturer med mig. Jag kom igenom tullen trots att kulturerna var i pulverform. Jag brukar ha med mig massor av utrustning och andra saker när jag reser ner, säger Bertil Wennberg.

Klarade sig kulturerna i det varma klimatet?

– Ja, vi upptäckte att yoghurten klarade högre temperaturer, så den kunde vi tillverka på dagen när det var 40 grader varmt. Filen fick göras på kvällen när temperaturen sjönk till 20 grader, säger Bertil Wennberg.

2011 stod mejeriet klart. I dag jobbar åtta personer på mejeriet, som har 110 mjölkleverantörer i närheten.

– Det gör att många i närområdet får del av de pengar som mejeriet genererar. De säljer mycket ost, fil och yoghurt till större städer och det går jättebra för dem. Jag har skänkt mycket utrustning som har räknats som uttjänt här men som fungerar bra och gör stor nytta i Tanzania, säger Bertil Wennberg.

Hans roll är att vara rådgivare inom livsmedelsförsörjning, hygien och vattenfrågor.

– Men sedan 2009 har detta varit ett ideellt arbete. För att få ihop pengar håller jag föredrag om mina projekt i Tanzania. Jag har även fått sponsring till utrustning samt ett stipendium som täcker en del mina resekostnader, säger Bertil Wennberg.

Han har inte bara gjort avtryck i och med rådgivningen, ett apotek bär namnet "Bertil Dispensary" och Bertil har fått namnet "Bertil Masai" av massajerna. Han kallas också för "Milk Man".

– Det har gått väldigt fort framåt för dem med allt detta. Det är klart att jag är stolt och glad över att ha varit lite inblandad. Första gången som jag var ner så besökte vi en vårdcentral där läkaren opererade under ett träd. Nu har det byggts flera byggnader där och de har fått in ström, berättar Bertil Wennberg.

Har du redan börjat planera inför nästa resa?

– Ja, jag räknar med att åka ner igen under 2017. Sedan får vi se om massajerna reser hit igen, säger "Bertil Masai".

Annons