Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mejerikartan i Dalarna har ritats om

2011 ritades mejerikartan om i Dalarna, det var då Milko blev utkonkurrerade.
Nu finns mjölk från Dalarnas mjölkbönder i mjölkpaket från tre mejerier, och i mejeriet i Grådö görs en storinvestering.

Annons

Det började några år tidigare med att Citygross och några ICA-handlare i Dalarna började ta in mjölk från Arla.

Reaktionerna från konsumenterna och mjölkbönderna i Milkoland lät inte vänta på sig. Men det räckte inte. Milko blev utkonkurrerade 2011.

115 Milkobönder i Dalarna har gjort en lång resa de senaste åren. Några har gett upp och lagt ner mjölkproduktionen, så nu är antalet under hundra.

Nu hittar man mjölk från mjölkbönder i Dalarna i mjölkpaket från tre mejerier:

* Arla Kallhäll hämtar mjölk hos 59, företrädesvis små bönder.

* Gefleortens får mjölk från tio större Dalabönder.

* Det numera Falköpingsägda Grådö mejeri får sin mjölk från 46 gårdar, varav 15 från företrädesvis södra dalarna, och norra delarna av Västmanland och Uppland.

Grådö mejeris mjölk säljs under eget varumärke från mejeriet i Grådö och under Coops eget varumärke. Grådö storinvesterar mitt under värsta mjölkkrisen. Allt fler butiker tar in Grådös sortiment.

När DT kollade fyra dagligvaruhandlares Grådöutbud hade Willys i Borlänge bredaste utbudet.

I Sverige finns det för närvarande 4 356 mjölkbönder (januari 2015), 2009 hade Sverige 6 137 mjölkföretag. Dalarna har 97 mjölkbönder, 2002 hade Dalarna 294 mjölkgårdar.

Dalarnas mjölkbönder hade 2013 tillsammans 6 134 mjölkkor. Av Dalarnas 97 gårdar har 70-talet gårdar färre än 100 mjölkkossor så Dalagårdarna är små. Flest mjölkbönder finns i Säter och Avesta kommuner och Malung-Sälen har inga.

Mjölksektorn är den värdemässigt största grenen i det svenska jordbruket. Den svenska mjölkproduktionen står för knappt en femtedel av jordbrukets sammanlagda produktionsvärde visar Jordbruksverkets statistik.

Merparten av landets mjölkkor finns i Götaland och de norrländska kustområdena. Avkastningen från de svenska mjölkkorna är förhållandevis hög och uppgick till i genomsnitt 9 210 kilo per år för de kor som ingick i kokontrollen 2012.