Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medling om fjällkyrkan misslyckades

/
  • Sälens fjällkyrka är nu nära att bli stängd för hela det kommande året. Det verkar behövas ett himmelskt under för att hålla portarna upplåsta.

En stängning av fjällkyrkorna i Sälen och Tandådalen rycker allt närmare. Ett försök till medling mellan de ansvariga för fjällkyrkoverksamheten och Lima-Transtrands församling resulterade i platt intet. Nu ser det ut som att fjällkyrkorna kommer att låsas vid nyår och bli stängda i minst ett år. Eller kanske två.

Annons

Domkapitlet hade hoppats att en professionell medlare skulle kunna gjuta olja på vågorna. Men icke, medlaren tvingades snart ge upp, med en suck.

Å ena sidan står Insamlingsstiftelsen, som hittills drivit fjällkyrkoverksamheten på uppdrag av Västerås stift.

Å andra sidan Lima-Transtrands församling, som anser att fjällkyrkoverksamheten ska ingå i församlingen.

På den sistnämnda punkten har församlingen fått rätt i Svenska Kyrkans överklagandenämnd, kyrkans högsta juridiska instans. Den har slagit fast att det bara är en församling som får driva kyrklig verksamhet inom sitt geografiska område.

I alla fall så länge det inte finns något avtal om annat, och sådant avtal har för fjällkyrkorna i Sälen inte funnits sedan 2006. Men verksamheten har ändå rullat på, inte utan framgång, och fjällkyrkan har varit mycket uppskattad bland Sälenbesökare, fjällpersonal och ortsbor.

I våras var Insamlingsstiftelsen och Församlingen överens om en verksamhetsövergång, varvid församlingen skulle ta över personalen och driften av verksamheten inför den här vintern.

Församlingen drog sig senare ur med motiveringen att man inte hade fått full insyn i de avtal och åtaganden som Insamlingsstiftelsen satt med. Fanns här någon hund begravd?

För drygt en månad sedan beslutade Insamlingsstiftelsen att säga upp all personal och lägga ner verksamheten vid årsskiftet, med motiveringen att det inte fanns något avtal med församlingen och att man då inte kunde fortsätta.

Samtidigt beviljades fjällkyrkans personal ett års arbetsbefriad lön. Stiftelsen har också hyreskontrakt för fjällkyrkorna för i vart fall det närmaste året. Därmed är det omöjligt för någon annan än stiftelsen att driva verksamheten i fjällkyrkorna.

Vid helgens medling, som skedde på "neutral" plan i Stiftsgården, Rättvik, kom parterna inte mycket närmare varandra.

Församlingens bud var att fjällkyrkan skulle fortsätta som nu över vintern och att en verksamhetsövergång sker under an dra halvan av året.

Insamlingsstiftelsens bud var att ett samarbetsavtal skulle skrivas för de två kommande åren och sedan en verksamhetsövergång till församlingen.

Medlarens trevare var 18 månader, vilket bägge parter avvisade.

Och fjällkyrkan blir då stängd och låst, möjligen med undantag för ett antal inbokade vigslar i vinter.

Tidningen har utan framgång sökt ansvariga för kommentar.

Mer läsning

Annons