Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medicin till friska

Häromkvällen visade SVT den franska dokumentären Sjukdomar AB. Filmen är en svidande vidräkning med läkemedelsindustrin, som anklagas för att istället för att lägga krutet på bättre mediciner mot riktiga sjukdomar uppfinner sjukdomar som inte finns. Skälen är naturligtvis kommersiella. Att till exempel ta fram en ny hjärtmedicin är en omfattande och oerhört kostsam process. Då är det enklare att lansera ett gammalt läkemedel i ny förpackning på ett nytt användningsområde.

Så var, enligt dokumentären, fallet med den antidepressiva medicinen Prozac. När patentet gick ut såldes den istället som ett undermedel mot PMDS, som betyder premenstruellt dysforiskt syndrom, vilket i sin tur är ett finare namn för det som i dagligt tal kallas menssmärtor. Enda skillnaden var pillrens färg. Och det fyra gånger högre priset.

Det är bara ett exempel på hur i grunden normala mänskliga tillstånd diagnosticeras och medikaliseras. I den psykiatriska sfären är denna utveckling extra påtaglig. Vi har alla vaga symtom som kan härledas till verkliga psykiska sjukdomar inom oss. Genom att verka för bredare diagnoskriterier ser medicintillverkarna en möjlighet att vidga kundkretsen. Den ständigt växande förskrivningen av så kallade SSRI-preparat mot depressioner talar här sitt tydliga språk.

Under min tid som chefredaktör för dåvarande Landstingsförbundets tidning Landstingsvärlden, som råkade sammanfalla med läkemedelsreformen i mitten av 90-talet, fick jag inblick i läkemedelsbranschens inte sällan aggressiva och etiskt tveksamma lobbyverksamhet. Ändå är jag inte beredd att skriva under på tv-filmens totala svartmålning av densamma.

I ett större perspektiv har vinstfaktorn varit ett fungerande incitament för att åstadkomma bot och lindring för sjukdomar som tidigare betydde död eller livslångt lidande. Inte heller uppgiften att 85 procent (om den nu stämmer) av alla kliniska studier finansieras av läkemedelstillverkare gör mig särskilt upprörd. Om vetenskapen enbart varit hänvisad till allmänna medel hade vi knappast varit där vi är i dag.

Inte desto mindre befinner sig läkemedelsbranschen nu i samma situation som bilindustrin. Det tillverkas fler mediciner i världen än det finns avsättning för. Liksom bilfabrikanterna tycks läkemedelsproducenterna sträcka sig efter extraordinära metoder för att hålla nuvarande volymer intakta. Det oroar. För även om båda rör sig inom spannet för liv och död är det ändå en viss skillnad på bilar och läkemedel.