Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medicin används som droger

De senaste fem åren har fler än 600 personer i landet dött av Metadon eller Subutex. Mediciner som skrivs ut på recept till tunga opiatmissbrukare.
En orsak är att preparaten säljs vidare och används som droger.
– Vi vet att det skett en ökning av de här preparaten som droger på gatan, säger Ronny Lundh vid landstinget Dalarnas missbruks- och beroendeenhet.

– Vi har en mottagning för patienter som behöver Subutex, Metadon eller Suboxone och de kommer till oss för att få det under kontrollerade former. Det är en läkemedelsassisterad behandling. Inom öppenvården har vi i dag ett 50-tal patienter med de här problemen, säger enhetschef Ronny Lundh.

– Vi har även slutenvården där vi jobbar med avgiftning, men jag kan inte säga att vi sett någon större ökning av de här medicinerna där. Men vi vet att det skett en ökning av de här preparaten som droger på gatan, och att de då får tag i det på den svarta marknaden, fortsätter han.

Enligt Ronny Lundh flödar det heroin som finns i länet in i omgångar. Ibland ser man toppar i tillgången. Sedan minskar eller försvinnar heroinet för en tid:

– Det är när tillgången på heroin minskar som man i stället använder sig av Metadon eller Subutex. Det är opiater som då ersätter heroinet i verkning för missbrukaren. Hur stor ökning som skett vågar jag inte säga. Men den är ganska stor sett över de senaste åren.

Är det ett problem ni kan komma åt?

– Vi kan inte göra så mycket. Socialstyrelsen har gett oss uppdraget att ta hand om de här patienterna och ge dem medicin under kontrollerade former. De får då komma hit och hämta preparat som skrivs ut av vår överläkare här på beroendemottagningen, säger Ronny Lundh.

– Det finns några som kommer varje dag och de tar medicinen här på plats. Men har man skött sig under längre tid får man komma hit och hämta ut den och ta den med sig för en vecka eller så. Det är ett program där patienterna måste följa de riktlinjer som finns för att få delta.

Har ni då kontroll över var den sedan tar vägen?

– Man måste tänka på att de här patienterna är beroende av att få sin medicin. Det gör att det också är svårt att göra sig av med den. Jämför man med till exempel en diabetiker är det väl ingen som säljer den medicin man verkligen behöver, säger Ronny Lundh.

Hur stor användningen av preparaten som droger är i Dalarna är svårt att svara på. Leif Danielsson vid polisens narkotika- och spaningsrotel säger att det kan vara svårt att tolka resultaten av provsvar på missbrukare.

– De här medicinerna är inget vi ser rent faktiskt i form av några beslag vi gör, men det kan också ha att göra med de testresultat vi får. Jag vet inte om de visar på Subutex och Metadon eller om det bara står vilken aktiv substans som finns. Där kan det gömma sig en del information som inte syns.

– Men vi har också ytterst lite heroin i länet. Det är mer sådant vi råkar snubbla över ibland. I stället används mer hasch, amfetamin eller internetdroger i alla dess former, säger Leif Danielsson.