Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medeltidsstämning på gammelgården

Gycklare, riddare i rustning och andra en smula omodernt klädda figurer som svettades i värmen, befolkade gammelgården under två dagar. Precis som sig bör när det är medeltidsmarknad.

I entrén tillämpas medeltida folkräkning, för att hålla koll på antalet besökare och därför får alla som går in lägga en kotte i en korg.

Gårdsplanen kantas av stånd där det säljs allt från smycken till maträtter som heter skogstofflor och hetsulor. Säckpipetoner blandas med ljudet av klingande svärd.

Åttaåriga Elvira Månström och hennes treåriga syster Ylva Månström, är på marknaden för första gången tillsammans med mormor Lilian Sandberg.

– Den är jätterolig, det är mycket att kolla på som man inte visste brukade finnas, säger Elvira Månström.

Hon och hennes syster har fått smycken och armband, som de genast satt på sig.

På gräsmattan står också några lajvare som är på plats för att bidra till medeltidsstämningen och busa med barn. De sysslar alltså med levande rollspel. En hel del strider brukar utkämpas, men vapnen är turligt nog gjorda i latex och enligt reglerna får deltagarna inte stickas eller slå mot huvudet på någon som saknar hjälm.

– Det är en kul sysselsättning och det finns inga fördomsfulla människor, säger Jan-Erik Carlsson från Stockholm.

Tillsammans med Linnea Dahlberg Aronsson från Borlänge och Robin Jansson från Fagersta, ägnar han sig åt fantasygrenen av medeltidslajv. Men det finns många varianter, till exempel alternativhistoriskt eller postapokalyptiskt lajv.

Deltagarna bestämmer sig för ett namn och en ras att tillhöra. Sedan är det bara att fortsätta skapa karaktären med dess historia och levnadssätt.

Alla är förstås inte riddare.

– Det är kul om det finns en fyllbult, byfånar, musiker, gycklare och vi har en siserska, berättar Linnea Dahlberg Aronsson.