Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medeltidsmarknaden i Borlänge lockade många besökare.

Knallar, gycklare, tornerspel, skattjakt och musik. Schemat på årets Medeltidsmarknad i Borlänge var minst sagt späckat.

I helgen var det återigen dags. För åttonde året i rad anordnades Medeltidsmarknaden i Borlänge. Margaretha Säterdal, ordförande i Södra Dalarnas Medeltidsförening, berättar att tanken att starta en medeltidsmarknad i Borlänge föddes efter att hon besökt andra liknande evenemang.

– Vi har åkt som besökare på många Medeltidsmarknader och då tänkte vi att vi i Borlänge ska väll också ha någonting. Det är åttonde året som marknaden anordnas på Gammelgården och det är även åtta år sedan vi bildade Södra Dalarnas Medeltidsförening, säger Margaretha Säterdal.

Det Margaretha önskar för en lyckad marknad är fint väder och att det kommer mycket folk. Själv gissar hon att ungefär 3000 personer kommer att delta i festligheterna.

Vad är det bästa med Medeltidsmarknaden?

– Det är ett ställe där alla får vara med, oavsett om det småbarn eller gamlingar och så är det är genuint. Det är inte massa skräp, det är riktiga grejer. Och så alla fina kläder förstås.

Det är fler som uppskattar att det har blivit dags för den årliga marknaden. Meja Sirén berättar att det har befunnit sig på plats under alla år.

– Det är åttonde året i rad vi är här. Mormor, mamma och dotter. Så vi är tre stycken generationer här, det är jättekul, säger hon.

Både Merja och hennes dotter Johanna Törnkvist är klädda i medeltida utstyrslar dagen till ära. Johanna berättar att det är Merja som har sytt kläderna till dem båda.

– Det är svårt att säga hur lång tid det har tagit att sy kläderna. Jag har sytt flera uppsättningar så vi har att byta mellan, säger Merja.

Vad har ni för förväntningar på årets marknad?

– Fortsatt fint väder, mycket barn och mycket människor, säger Johanna.

Läs om förberedelserna inför medeltidsmarknaden