Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Meddelarfriheten självklarhet

Det borde vara självklart med att alla får berätta om missförhållanden på sin arbetsplats. Vision vill därför ha en lagändring.

I dag har två anställda med samma jobb, men olika arbetsgivare, inte alltid samma rättigheter att tala med media om missförhållanden. Lagen om meddelarfrihet gäller inte för alla anställda och konsekvenserna kan bli allvarliga för den som saknar skydd.

Vision tycker att det är bra med en mångfald av aktörer inom välfärden. Våra medlemmar finns inom såväl privat som offentlig sektor. De jobbar som bland annat chefer, socionomer, behandlingsassistenter och personalvetare – och vi vill att de ska känna samma trygghet på alla områden!

Meddelarfriheten måste därför utvidgas så att den gäller anställda i all skattefinansierad verksamhet. Nyligen tog också regeringen ett litet steg framåt i frågan. Socialminister Göran Hägglund föreslog då en etisk plattform för vården. Plattformen skulle bland annat innebära att privata vård- och omsorgsgivare med offentlig finansiering frivilligt kan ansluta sig till meddelarfriheten. Men förslaget räcker inte.

Vision uppmanar nu regeringen att fullfölja löftet om att utreda meddelarfriheten i privata företag. Beslutet togs i november förra året, men ännu är inte utredningen igång.

Lasse Svensson, ordförande Vision Borlänge kommun

Annika Strandhäll, förbundsordförande Vision

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare