Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgarmöte lockade 30-tal besökare

Viktiga frågor för folket i Dala-Järna är skolan, fritidsgården, cykelbana till Vansbro och kanske det allra viktigaste, hur det ser ut i samhället. Den slutsatsen kan dras efter onsdagens medborgarmöte i församlingshemmet i Dala-Järna.
– Riv upp spåren på Västerdalsbanan och gör om den till cykelväg, var ett av de mer handfasta förslagen.

Till skillnad från vårens upplägg när kommunen kallade till medborgarmöte, så började mötet med att folk i grupper diskuterade en rad olika frågor och därefter hölls en diskussion. Som avslutning berättade en rad politiker om vad som är på gång i de olika förvaltningarna.

Vid de tidigare mötena har kommunens företrädare berättat om vad som är på gång och sedan har det förhoppningsvis funnits till att diskutera de olika frågorna.

Klart är dock att något av det viktigaste som måste göras är att renovera eller bygga en ny skola. Politikerna medgav att den är i uruselt skick och faktum är att det är nästa stora investering som måste till i Vansbro kommun.

– Det är högst upp på listan efter en ny räddningsstation, men vi ska samtidigt komma ihåg att behovet på investeringar är drygt 360 miljoner kronor och i dag har vi en investeringstakt på cirka 15 miljoner kronor, poängterade Torsten Larsson (KD).

Från åhörarna kom förslaget att ska det göras något ska det byggas en ny skola och den ska byggas i en våning, för att underlätta för både personal och elever.

Carin Helenius flyttade till Dala-Järna för cirka ett år sedan och hon efterlyser en cykelväg mellan Dala-Järna och Vansbro. När det gäller den kunde Gunnar Magnusson (S) berätta att den nya Europavägen ska byggas och som det låter nu, tidigast 2016, men då blir den gamla vägen alldeles utmärkt cykelväg.

Annars var det mycket synpunkter på hur det ser ut i Dala-Järna, särskilt kring centrum och bussterminalen. Bland annat om skräp och att det är dålig belysning.

När det handlar om belysning håller kommunen på med en genomgång, dels för att byta till mer energisnåla lampor och dels se till att ljuspunkterna finns där de behövs.

– Vi har släkt rakt av varannan på vissa ställen och det kanske har varit mindre lyckat på vissa ställen, konstaterade Gunnar Magnusson.