Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medaljregn över Dalarna i Yrkes-SM

Under tre intensiva dagar har mer än 200 ungdomar gjort upp om finalplatserna i Yrkes- SM som genomfördes i Malmö.

Tävlingarna slog besöksrekord med omkring 22 000 personer, förutom den månghövdade publiken var Kung Carl XV Gustaf på plats och följde tävlingarna som hölls i Malmömässan under tre intensiva dagar.

20-åriga Emil Eriksson från Rättvik tog guldmedalj som Sveriges bäste målare.

- Det känns helt fantastiskt! Allt hårt arbete har verkligen lönat sig. Under tävlingens gång var jag förvånad över hur bra allt gick. Det kändes rätt hela vägen, säger EmilEriksson med ett leende.

William Hedman från Sandviken och elev vid Lugnetgymnasiet i Falun tog SM-silver i plåtslageri.

Uppgiften för de tävlande i plåtslageriklassen var att tillverka en ventilationshuv för ett tak med betongpannor. Förutom att tillverka huven skulle de dessutom klara av kontakten med den krävande kunden som fanns på plats under momentet.

Mer än 200 ungdomar gjorde upp i närmare 40 olika yrkesgrenar. De 38 klassegrarna får förutom äran att vinna även representera Sverige i Yrkes-EM.

Segraren i varje kategori belönades med 5 000 kronor personligen och 10 000 kronor till sin klass.

– De tävlande har alla gjort en strålande insats och det är otroligt inspirerande att få se så mycket engagemang, kunskap, duktiga ungdomar och lärare på en och samma plats. Kvalitén på det här landslaget är otroligt hög och jag ser fram emot att se dem tävla på EM i Göteborg i december, säger Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden som ligger bakom Yrkes-SM.

Organisationen bakom Yrkes-SM är WorldSkills Sweden som är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan.

Läs mer: Ludvikabon Pelle Lund tog även han silver i Yrkes-SM.

FAKTA: HÄR ÄR DALARNAS MEDALJÖRER I ÅRETS YRKES-SM:

Guld:

Emil Eriksson, Rättvik - Målare

Olle Karlsson, Mora, - FordonslackeringSilver:

Pelle Lund, Ludvika - Kyl- och Värmepumpstekniker

Therese Carlsson, Stora Skedvi - Fordonslackering

Tommy Mattson, Falun - Bilskadeteknik

Hanna Thorén, Avesta - Plattsättare

Johan Fillman, Orsa - Telekommunikation

Brons:

Amanda Malm, Fors - Fordonslackering

Isak Lindsnäs, Stora Skedvi - Fordonslackering

Alexander Grandin, Falun - Bilskadeteknik