Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med SM i sikte

Till helgen är det premiär i sommarens rallycross-SM. Limajunioren Marcus Höglund, 19, kom förra året på den "försmädliga" fjärdeplatsen, strax utanför prispallen i juniorklassen.
– I år siktar jag högre, säger han.

Annons

Hemma i garaget, granne med missionshuset i Limedsforsen, håller Marcus och hans mekaniker, pappa Ingemar, på att göra de sista justeringarna inför helgens SM-premiär i Strängsnäs.

Innan säsongen är slut ska han köra sex deltävlingar, varav de fem bästa räknas.

– Förra säsongen hade jag tre BMW före mig i prislistan. Jag kör tredje säsongen med min Volvo, och det är en bra bil, med fräsch motor och växellåda, säger Marcus.

Till vardags jobbar han som lastbilschaufför i Hamar, Norge.

Han veckopendlar till hemmet i Limedsforsen där pappa och "chefsmekaniker" Ingemar, tillbringar sin fritid, mer eller mindre på heltid, i garaget för att ge sonen bästa bilmaterial.

– Jag har alltid gillat motorsport och tävlade i flera decennier. Nu är det minst lika roligt att det går bra för Marcus, säger Ingemar med ett förflutet som rallyförare.

Den gamla Volvon har skrämts upptill cirka 230 hästar och är en konkurrenskraftig bil.

– De ska allt få köra för att åka ifrån mig, säger Marcus.

Han började sin motorkarriär som 15-åring med att köra folkrace. De senaste åren har han gått över till rallycross.

– Det är mer riktig bilåkning, renare och sjystare körning i rallycross än i folkrace, där det ofta kan bli bökigt. Dessutom är det väldigt bra stämning mellan rallycrossåkarna. Vi tävlar mot varandra, men vi hjälps också åt att laga är det behövs, säger Marcus.

För närvarande satsar han helhjärtat på rallycross. Eventuellt ska han också tävla i back-SM i sommar.

– I en framtid kanske det kan bli rally, men då handlar det om stora pengar och man måste ha in mer sponsorpengar, så vi får se, säger Marcus.

Inför SM-premiären har Marcus hunnit med ett par tävlingar.

I ett parallellrace i Strängnäs för ett par veckor sedan blev han fyra. I en tävling i Arboga ledde Marcus i C-finalen tills han körde av banan.

Han har också laddat fysiskt inför bilsäsongen.

– Jag tränar både styrka och kondition. Efter bilåkningen är idrott mitt stora intresse. Jag har spelat hockey, fotboll och innebandy, men bilåkningen är nummer ett nu.

Då Marcus i helgen sätter sig bakom ratten, varvar upp och släpper kopplingen så är det med SM-pallen i sikte. Och gärna så högt upp som möjligt förstås.

Finalen går i höst på Kinnekulle Ring i Götene. Då vet vi hur det blev.