Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med respekt för individen

I ett kvarts sekel har Lennart Engström dokumenterat sin samtid.
Förra året vann han Ahlbäckspriset. Nu återvänder han till Smedjebacken med en retrospektiv utställning som kommer människor nära.

Jag har aldrig träffat Lennart Engström, men det måste vara en hygglig människa. En människa lätt att känna förtroende för. I de nära femtio bilder som visas i utställningshallen i Smedjebacken slås man av hur avväpnat människorna på bilderna uppträder. Med lugna blickar tittar de in i Engströms lins. Han har fångat dem på väg till affären, intill dansbanan, på fabriken, hos frisören, på lekplatsen och parkbänken. De flesta i Uppsala där han bott och verkat sedan 80-talet.

Det finns ofta en stillsam humor i bilderna. Engström lånar komposition och motivtema från hobbyfotografen när han låter människorna posera intill något för dem speciellt. På plats framför de ståtliga solrosorna, hållandes i en kastrull med det som just lagats till vid spisen eller med nya bollen stadigt under armen.

Flertalet bilder är svartvita, två serier är fotade i färg. Samma kvaliteter går igen i båda, närheten i situationen, den avspända stämningen och, vad ska vi kalla det, en respekt hos konstnären för motivet. En förmåga att komma nära inpå utan att lämna en känsla av att göra intrång.

Det är lätt att sympatisera med.