Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med Jerry Lee i blodet

De spelade aldrig tillsammans, men i showen The Legends så står Roy Orbinson, Elvis och Jerry Lee Lewis alla på scenen.
Samtidigt blir det en berättelse om rockens historia. Två shower i Dalarna ges i helgen.

I morgon kommer The Legends till Cassels i Grängesberg och på söndag till Kristinehallen i Falun. Trion består av Johnny Duvert (Roy Orbinson), Jerry Carlsson (Jerry Lee Lewis) och Henrik Åberg (Elvis), som alla har varit med i tv-programmet Sikta mot stjärnorna. De slog sina påsar ihop 2001.

– Det var en ganska tråkig sommar. Vi hade turnerat i fyra-fem år. Det var dåliga tider, med två-tre gig i månaden. Jag pratade med Johnny om att göra något tillsammans och vi tyckte att vi behövde Elvis med också. Vi pratade med Henrik och han hakade på. Det började så smått men vi fick snabbt ganska mycket att göra, säger Jerry Carlsson.

– Konserthusen började vi få in 2004. Det vill vi fokusera mer på, där är det nykter publik och musiken som kommer i centrum.

Hur är er show upplagd?

– Det är lite kronologisk stil på den. Vi börjar från rockens rötter och hur deras del i den var. Det blir lite udda smakprov. Bland annat låten som Jerry spelade när han blev utkastad från bibelskolan. Blandat med de kända låtarna naturligtvis.

När insåg du att du kunde härma Jerry Lee Lewis?

– Jag vet inte, jag kommer ihåg när jag var tolv år och hörde Great balls of fire på radion. Jag sa till mig själv att "det ska jag göra minst lika bra" och gick ut till pianot. Det konstiga är att jag aldrig övade så mycket, jag bara kunde allt – som om jag blivit uppskickat till ett UFO och blivit programmerad.

Du har träffat honom, hur var det?

– Det var nervöst. Jag är aldrig nervös på scen, men när man träffar den som är anledningen att man håller på så tappar man lite andan. Jag hade i stort sett övat in vad jag skulle säga till honom. Det var ganska stelt, det var det ju. Han hade just sovit och kom in i en badrock.

Hur mycket av dig själv släpper du fram?

– Det gör man ju, man plockar fram de bitarna som man är bra på och där kommer nog Jerry Carlsson fram också. Jag är nog en ganska jämn Jerry Lee, ganska universell. Min röst kanske mest lik Jerry Lee -82. Pianospelet är nog mitt eget och speglar hur jag uppfattar musiken.

Finns det någon artist som borde ha en tributeshow men inte har det?

– Bra fråga, det finns många doldisar som aldrig fått komma fram. Hank Williams är en som aldrig kommit fram riktigt. Fats Domino och Little Richard var ju de som skapade musiken som spred sig till Jerry Lee och Elvis, många av de svarta musikerna borde var värda en hyllning.