Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med 400 hästar i forböndernas spår

De färdas i forböndernas spår till Röros.
Men Hans Rönnegård och hans kamrater reser på ungefär 400 hästar – eller hästkrafter.
– Vi ska på en träff för motorcykelentusiaster, berättar "hästkarlarna" Hans Rönnegård och Harri Viklund.

Vid lunchtid på onsdagen samlades fem motorcyklister från bland annat Gagnef och Leksand i Gagnefs kyrkby för en tvådagarstur till Röros.

Bland deltagarna märktes hästkarlen Harri Wiklund, känd som körkarl för ardennern Calle, som för några år sedan utsågs till Årets Dalahäst.

Läs om en annan hästkraft: Bästa hästen inte av trä och Coola Calle en miljövänlig hästkraft.

– Men nu handlar det om andra och många "kusar", skojade häst- och mc-entusiasten Harri.

Flera av motorcyklisterna har redan tidigare deltagit i Kristallrallyt och gjort mc-turer till norska metropoler. Rune Rosén från Fors i Djura har i likhet med "utflyktsledaren" Hans Rönnegård gjort Norgeturer i busväder.

– År 2011 föll det 45 centimeter nysnö på vägen dit och när vi åkte hem var det upp till 40 minusgrader, minns Hans Rönnegård och tillägger att då hade det inte varit alldeles fel med en päls av den typ som de mer traditionella forbönderna använder.

Det är i år 45 år sedan det första Kristallrallyt genomfördes och det har körts årligen med ett uppehåll för några år under oljekrisen i början av 1970-talet. Oftast har träffen genomförts i trakten av Rondane och södra Jotunheimen.

– Närmare 200 motorcyklister från upp till tio länder brukar delta och några har varit med på varenda träff. Vår grupp räknar med en härlig tur i den norska fjällvärlden och avslutar med ett besök i Röros, förklarar Hans Rönnegård.

Han konstaterar att poeten Karin Boye sannerligen hade rätt i att "det är vägen som är mödan värd" – och att det även gäller vintervägen.

Läs fler Gagnefsnyheter.