Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mc föraren frias från grovt vållande till död

Den 21-årige Ljusdalsbo som med motorcykel körde ihjäl 11-åriga Emma Karlsson i Lillhärdal i augusti 2012 frias från åtalet om grovt vållande till annans död. Däremot döms han till skyddstillsyn med samhällstjänst i 60 timmar för olovlig körning och några andra brott, bland annat stöld.

Annons

Den 21 augusti då Emma Karlsson promenerade på en trottoar i Lillhärdal tillsammans med tre kompisar blev hon påkörd av den då 19-årige ynglingen som med en motorcykel kört upp på trottoaren. Emma av avled av de skador hon fick då motorcykeln körde på henne.

Crossmotorcykeln var avställd och 19-åringen saknade körkort.

Motorcykelföraren hävdade efteråt att det blivit något fel på motorcykeln. Någon dag senare förklarade han i förhör att han känt en kraftig smäll vid vänster öga varvid han tappade kontrollen över motorcykeln. Hans mor hade visat upp en bult som hon hittat på platsen.

Östersunds tingsrätt anser att åklagaren inte visat att 22-åringens uppgifter inte stämmer. Att han direkt efter olyckan skyllde på att något på motorcykeln hakat upp sig och att han senare förklarade att han känt en kraftig smäll vid ögat ter sig inte märkligt mot bakgrund av det måste antas att han befann sig i någon form av chocktillstånd.

– Något krav på ett korrekt och genomtänkt svar i den situationen kan knappast ställas, skriver Östersunds tingsrätt i domen.

Försvarsadvokaten hade räknat ut att farten på motorcykeln bör ha legat kring 30 kilometer i timmen. Tingsrätten tar fasta på detta då den förklarar att inget visat att 21-åringen gjort sig skyldig till något medvetet risktagande.

Två av nämndemännen hade en annan åsikt. De anser att 21-åringens förklaring till olyckan inte är trovärdig. De ansåg att han skulle ha dömts till åtta månaders fängelse för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.