Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mc-förare dömd efter våldsam krock med cyklist

Kvinnan på cykel var chanslös när motorcykeln kom farande i hög hastighet på cykelbanan. Nu har också mc-föraren, en 27-årig Borlängebo, dömts för grov vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och olovlig körning.

Det var den 6 juli 2011 som händelsen bakom domen inträffade. Längs en cykelbana i centrala Borlänge kom en 62-årig kvinna cyklande. Samtidigt kom en 28-årig man åkande på en lånad crossmotorcykel på en korsande cykelbana. I korsningen, skymd av buskar, körde han rakt in i 62-åringens cykel.

Kvinnan kastades handlöst i marken där hon blev liggande, till synes livlös. 28-åringen chockades av synen och lämnade platsen. Senare kontaktade han sin syster som då övertalade honom att ringa polisen.

Kvinnan överlevde kollisionen men drabbades av blödningar, revbensfrakturer och smärta. Hon fördes i ambulans till Falu lasarett för vård. I förhör har hon senare uppgett att enligt de ljud hon hörde vid olyckstillfället höll motorcykeln mycket hög hastighet utan att sakta ned vid korsningen.

I sitt åtal mot mannen ansåg åklagaren att 27-åringen genom sitt körsätt varit grovt oaktsam och varit likgiltig för människors liv och hälsa. Dessutom saknade mannen körkort för motorcykel. Han åtalades därför för grov vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och olovlig körning.

Falu tingsrätt dömer nu också mannen på samtliga åtalspunkter. I sin dom poängterar rätten att man ser brottet som mycket allvarligt då mannen kört motorcykel på en cykelbana där han utsatt oskyddade trafikanter för stor fara.

Mannen har själv hävdat att han saktat ner vid korsningen, något som dock motsägs av ett ögonvittne.

Tingsrätten anser att brotten motiverar ett straff på en månads fängelse. Mannen anses dock lämplig att utföra samhällstjänst och han döms därför till villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar.

Han ska dessutom betala ett skadestånd till kvinnan med 11 668 kronor och 500+ kronor till brottsofferfonden.