Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Matturismen ska bli större"

En ekonomisk förening har bildats, med syfte att marknadsföra Stora Skedvi som "Sveriges Toscana". Specialinbjudna gäster fick åka med den första bussresan och titta på sex olika matproducenter.
– Vi får många värdefulla synpunkter från dessa resenärer, säger Malin Floridan från Prioleva.

Sex företag i Stora Skedvi har gått samman och bildat en ekonomisk förening som ska marknadsföra Stora Skedvi som "Sveriges Toscana". På torsdagen gjordes den första av det som ska bli många bussresor runt till de sex företagen.

– Vi har bjudit in ett urval av personer inom olika branscher som är med på denna bussresa. Det kommer att ge oss feedback och vi kommer att utvärdera denna resa innan vi börjar sälja liknande bussresor till allmänheten. Vi uppskattar att resenärerna har avsatt hela dagen till detta ändamål. De är väldigt intresserade, säger Anders Åkerberg, Prioleva.

Ett av de sex företagen som ingår i den ekonomiska föreningen och som besöktes under torsdagen är Catarinas Sprätthönseri i Norrby.

– Vi började 1996 och utökade verksamheten 2009 genom att bygga ett stall för 6 000 kravgodkända hönor. Efterfrågan ökar mer och mer och folk tycker att vi borde utöka ännu mer. Vi får ungefär 5 500 ägg om dagen här, berättar Björn Johansson, som driver sprätthönseriet.

Han visade runt besökarna som fick titta på verksamheten, hur hönsen både går ute på gårdsplanen och kan vistas inne i sitt stora stall.

– Turismen i Dalarna är stark och med dessa matresor kan vi se till att matturismen ska bli större. Vi vill sätta Stora Skedvi på kartan, säger Björn Johansson, som fick applåder när han berättade om sitt senaste projekt.

– Jag ska starta ett slakteri för gris, lamm och vilt här på gården. Livsmedelsverket var här i tisdags och besiktigade min anläggning. Tanken är att jag ska kunna börja slakta i oktober. Då kan lokala producenter köra sina djur här och slakta dem och sedan kan vi sälja dem lokalt, i Visthusboden, säger Björn Johansson.

Han kommer dock inte att slakta några höns i slakteriet.

– Nej, jag använder ett fjäderfäslakteri i Vara. Om jag skulle kunna slakta 100, 200 höns om dagen så hinner de slakta 20 000 höns på samma tid. Då lägger jag hellre min tid på annat, säger han.

Besökarna fick provsmaka ägg och hade många frågor till Björn om hans verksamhet.

– Hur många ägg äter du själv om dagen? undrade en besökare.

– Det kan bli en fyra, fem ägg. Och om jag steker ägg så hinner jag äta tre sådana medan de andra äggen kokar, säger Björn Johansson med ett leende.