Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattor lyfts fram

/
  • Den här mattan köptes av ett par i Falun i mitten av 1950-talet och har gått i arv och använts sedan dess. Den är cirka 12 kvadratmeter och uppskattas ha tagit två-tre månader för två personer att väva.
  • Hästtäcket kallas detta mönster som skapades av Alice Lund på 1940-talet. Mattorna och provbitarna är nyvävda i rosengångsteknik.
  • Utifrån den här skissen ska Ebba Bergström väva i bibliotekets konsthall.

Alice Lund textilier har funnit i nästan 80 år i Borlänge och exporterat vävar över hela världen. Ändå känner många inte till företaget i Stora Tuna.
– Vi hoppas att Borlängeborna ska kunna vara stolta, säger Frida Lindberg som äger företaget.

Annons

Alice Lund var en textilkonstnär som grundade Borlängeföretaget på 1930-talet. Sedan dess har man härifrån skapat åtskilliga inredningstextilier och konstverk. Enskilda konstvävar har ställts ut i Borlänge, men någon samlad utställning har inte gjorts förut.

– Det är roligt att få lyfta fram ett konsthantverk från orten som också många håller på med, säger Anna Östlund som är ordförande i Tunabygdens Konstförening och själv vävintresserad.

I lördags invigdes utställningen "Låt oss gå in för mattor" i biblioteks konsthall. Orden kom från Alice Lund och riktade sig till konstnären Folke Heybroek i slutet av 1940-talet.

Och de gick in för mattor. Ett av resultaten är en cirka tolv kvadratmeter stor matta i rölakansteknik som lånats in av en kvinna från Falun till utställningen.

– Hennes föräldrar köpte den i mitten av 1950-talet och den har använts sedan dess. Det är kul att se hur bra den har klarat sig, säger Frida Lindberg.

Inför utställningen efterlyste man just mattor från Alice Lund och fick flera svar, varav två mattor finns på den här utställningen. Här visas också exempel på tekniker som rölakan, rosengång, dubbelbindning och ett smakprov på några av de hundratals mönster och skisser som finns i företagets arkiv.

På torsdagar 16.30-19.30 och på lördagar 11-13 kommer dessutom konstväverskan Ebba Bergström att finnas på plats och väva rölakansteknik utifrån en skiss inför publik.

– Det är roligt när folk är intresserade, säger hon.

Vävning är ett intresse på frammarsch, enligt Anna Östlund.

– Det är långsamt, ger kvalitet och väcker tankar, säger hon.

Utställningen pågår till 26 november

Annons