Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattias Rådbo tillfällig kyrkoherde i Säter

Mattias Rådbo, kyrkoherden som tvingades bort från sin tjänst i Gagnef, jobbar sedan några dagar i Säterbygdens församling.
– Vi tror att Mattias Rådbo kommer att göra ett bra jobb som vikarie för Susanne Håkansson under hennes sjukskrivning, säger Hans Eskilsson, ordförande i kyrkorådet.

Läs även: Ny Gagnefsherde rekryteras till våren

– Det känns bra att få jobba som kyrkoherde här i Säter, säger en påtagligt nöjd Mattias Rådbo.

Uppvuxen i en religiös åkarfamilj inom skogsnäringen, var framtiden utstakad‚ att ta över familjeföretaget och driva det vidare.

– Jag utbildades i ekonomi och skulle jobba med skog och maskiner, men redan vid 14-års ålder började jag ändra inriktning i livet, berättar han.

– Jag kommer så väl ihåg, det var en äldre kvinna som sade – du förstår Mattias; att det där med gud behöver inte vara så märkvärdigt. Om man tror att gud är kärleken då räcker ju det. Och då klack det till i mig, så är det ju.

Läs även: Tre av de fyra senaste kyrkoherdarna i Gagnef har slutat efter bara ett år

Det gjorde att Mattias hamnade i ett vägval i livet, sitta bakom ett skrivbord och handla med skog eller vara i kyrkomiljön han insåg att han trivdes så bra i.

– Jag gav mig själv ett sabbatsår och jobbade bland annat som hemkunskapslärare och på en sopsäcksfabrik med att sorterade sopsäckar, berättar Mattias med ett skratt.

Mattias engagerade sig i kyrkopolitiken när han var 18 år och började sedan studera till präst.

– De sju åren i Uppsala var en väldigt viktig del i mitt liv, men det var också omvälvande att komma från lilla Södra Råda i Värmland där alla kände mig till komplexa Uppsala, där jag gick och grät på Ica för att ingen kände igen mig.

Läs även: Ilska i sociala medier över att kyrkoherden slutade

Tror du det är någon skillnad att vara kyrkoherde i en liten landsortsstad jämfört med Gagnef och alla dess byar?

– Ja det tror jag, att det är olika mentaliteter mellan orterna. Det märkte jag ganska fort när jag kom hit och träffade personalen, det är något som jag tilltalas av.

Hur skulle du beskriva mentaliteten här i Säterbygdens församling?

– Öppen, varm, mottagande, man gör inte anspråk på prästen på samma sätt som i Gagnef, där är man prästen mitt i byn. Där var man lite mer som församlingens ägodel. Så blir det oftast på mindre orter. Det är jag själv uppvuxen med – det är byns präst och den har man alltid rätt att prata med, prästgårdens dörrar ska alltid stå öppna.

– Min upplevelse av både Gagnef och Säter är väldigt goda, människorna där är helt fantastiska, men de har två olika sätt att vara.

Du tvingades bort från ditt tidigare jobb, hur har det påverkats dig som människa?

– Jag skulle inte vilja gå igenom den här tiden igen, men allting formar en och jag har blivit bättre på att värdera det som verkligen betyder något, säger Mattias Rådbo med ett harmoniskt leende.