Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats Laggar: Sträck på er - i Mora, Siljansbygden och Dalarna inleddes resan mot nationalstaten Sverige

Artikel 4 av 4
Gustav Vasas allmogetåg 2021
Visa alla artiklar

I söndags, under nationaldagen, firades 500-årsminnet av slaget vid Brunnbäck - då Gustav Vasas allmogehär slog den danska hären.

Det förmodligen helt avgörande slaget för nationalstaten Sverige inträffade knappt tre månades efter det att socknarna runt Siljan - i Mora - beslutat sig för att ställa sig bakom Gustav i kampen mot kung Kristian II, Danmark och Kalmarunionen.

Den livvakt som Gustav fick sig tilldelad av socknarna kring Siljan - "de 16 smocke män", räknas idag som grunden till regementet Livgardet och hela den Svenska armén.

Tack vare denna kedja av händelser blev Sverige det Sverige vi känner i dag. En kedja av händelser som faktiskt inleddes när Rättvikarna ångrade sig - att de inte hjälpt Gustav när han bad om hjälp. Detta när Rättvikarna insett omfattningen av danskarnas härjningar i Mälardalen och Stockholms blodbad.

Rättvikarna jagade först enligt lokal legend bort danska knektar som letade efter Gustav. I så fall den första striden i upproret. Danskarna ska ha flytt söderut över Rättvikens is. Rättvikarna sände sedan en delegation till Mora för att berätta att de ångrat sig och ville ha Gustav som länets ledare, befälhavare och hövitsman i kampen mot dansken. Då ångrade sig även Mora, och sände bud efter Gustav som börjat traska mot Norge.

Resten är, som man säger, historia.

Internationellt har Vasaloppet gjort detta känt. De avgörande beslut som fattades i Mora den 14 januari 1521 och det efterföljande slaget vid Brunnbäcks färja i början av april 1521 danade vårt land.

I söndags arrangerades ett digitalt coronaanpassat firande av slaget vid Brunnbäck, strax söder om Dalälven i Avesta kommun. Det var också avslutningen på föreningen Dalkarlsvägens minnesvandring Allmogetåget, en vandring som inleddes i Mora den 31 maj.

Hedergäster på plats vid Brunnbäck var försvarsminister Peter Hultqvist, arméchef Karl Engelbrektson och landshövding Ylva Thörn. Alla framhöll de vikten av den kamp våra förfäder gjorde för nationalstaten Sverige. Utan bönderna i allmogehären hade mycket sett annorlunda ut.

Så – alla i Mora, Siljansbygden och Dalarna.

Sträck på er!

Våra förfäder såg till att den svenska nation vi har i dag blev till. Utan dem hade vi kanske pratat danska i dag.