Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats Laggar: Populär krönikör tar ”time out”

Mångåriga MT-medarbetaren Berit Olars har det senaste året varit en av våra mest populära krönikörer i Mora Tidning. Nu tar hon en ”time out”. Orsaken är att Berit under senaste året fått allt fler tunga politiska uppdrag i Morapolitiken. Samtidigt går vi nu in i ett valår.

Förändringen har tagits i fullt samförstånd. Som journalist, före detta nyhetschef och reporter för tidningen i 40 år förstår Berit att tidningen inte kan ge henne extra gratisutrymme under ett valår. Tidningen måste agera rättvist och inte gynna något parti eller partiföreträdare. Blotta misstanken att vi skulle göra det är anledning nog att inte fortsätta.

En tidnings främsta journalistiska uppdrag är att granska makten. Inte minst den politiska. Det är en av demokratins grundpelare.

När Berit gick in som krönikör för tidningen för ett år sedan kom hon in som en kär gammal medarbetare, som gjorde ”come back” i spalterna efter några år som pensionär.

Upplägget var att hon inte skulle skriva politik i sina krönikor. Detta eftersom hon redan satt som fullmäktigeledamot för Centerpartiet i Mora.

Löftet att inte agera politiskt i sina krönikor höll hon också.

Efter nyår har Berit fått allt tyngre uppdrag inom Centerpartiet i Mora. Hon är idag en av de främsta lokala företrädarna för sitt parti. Bland annat är hon ordförande för kultur- och fritidsnämnden och ersättare i kommunstyrelsen.

Som makthavare under ett valår kan hon inte vara kvar som krönikör.

Jag vet att många läsare kommer kommer bli besvikna över detta. Men vi kan som tidning och granskare inte agera annorlunda. Berit är varmt välkommen tillbaka till Mora tidning när hon lämnat den lokala toppolitiken.

Jag kan glädja läsekretsen att vi under hösten kommer presentera en ny krönikör som många i bygden känner igen - inte minst alla som håller på Mora IK.

Krönikörerna Birger Nylén och Sten Widell kommer fortsatt leverera krönikor till MT som tidigare.