Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats Laggar: ”Birger, Berit och Sten gör efterlängtad comeback i spalterna – välkomna tillbaka”

I dag är en stor dag. Tre gamla medarbetare återvänder till våra spalter. Tillsammans har de mer än ett sekels erfarenhet inom lokaljournalistiken i norra Dalarna. För några år sedan slutade de välförtjänt efter ett livslångt journalistiskt värv. Nu gör de comeback - som tidningens nya krönikörer.

Berit Olars, Sten Widell och Birger Nylén var under många år journalister vid MT och FK i norra Dalarna. För inte alltför många år sedan gick de alla i pension, vid olika tillfällen. Först Sten, sedan Birger och senast Berit för fem år sedan. Många menade att de lämnade allt för tidigt. Det tycker jag också.

Nu återkommer trion till tidningens spalter. De kommer dyka upp regelbundet som gästkrönikörer.

Sten Widell hade 41 år i yrket, innan han gick i pension 2010. Sällan, om än någonsin, har jag under min tid i yrket träffat på en större nyhetsjägare. Få var de nyheter han missade, många var de nyheter han hittade och lyfte fram. Många är också alla de intressanta anekdoter som han har samlat på sig i jobbet genom åren. Bli inte förvånade om några av dessa intressanta historier dyker upp i hans krönikor.

Berit Olars lämnade tidningen för fem år sedan, efter tio år som nyhetschef och trettio som reporter. Få är de i bygden som inte vet vem hon är. Hon inledde sin karriär under gymnasietiden i Borlänge. 1972 började hon att vikariera för legendaren Åke "Skvalp" Gyllenvåg på Mora Tidning i hemkommunen Vansbro. Det ledde fram till första fasta anställningen på Mora Tidning 1975 - då i Älvdalen. Detta följt av ett par år i Malung, innan hon hamnade i Mora. Där blev hon kvar hela sin karriär. Sedan den förtida pensioneringen vid 63 års ålder har hon ändå fortsatt i full fart - som vanligt. Med allt från ett accelererande aktivt friluftsliv och föreningsliv, till extrajobb inom skolvärlden - och även på senare år ett lokalpolitiskt engagemang. Berit kommer hålla sig borta från partipolitiken i sina krönikor, men hon kommer utmana på annat sätt. Det har hon lovat mig.

Birger Nylén lämnade tidningen tre år innan Berit, också han vid 63 års ålder. Birger fick sitt första journalistuppdrag 1975. Han började sedan journalisthögskolan i Stockholm, och fick i början av 1980-talet sin första fasta tjänst vid Mora Tidning. Redan under 1980-talet gjorde sig Birger känd som en grävande journalist. Hans bevakning av Moras satsning på en pelletsfabrik gav eko i hela Sverige. Faktum är att hans arbete togs upp som ett bra exempel på god lokal journalistik på journalisthögskolan i Göteborg, där jag gick i slutet av 1980-talet. Birger arbetade senare som lokalredaktör i Orsa och även som sportreporter. Han var också under drygt fem år nyhetschef för Mora Tidning. Han var faktiskt den som tog över nyhetschefsrollen efter mig på slutet av 1990-talet. Privat är Birger förmodligen en av Mora IK:s största supporter. Hela denna Birgers vida personpalett och kunskaper kommer skina igenom i hans krönikor - från hans övertygelse om att journalistik är riktigt viktigt - till hur avgörande laget i ditt hjärta är för välbefinnandet, eller inte...

Från och med nu kommer denna erfarna trio fortsättningsvis dyka upp regelbundet som krönikörer i tidningen. Det ska bli spännande att få följa dem i spalterna igen.

Välkomna tillbaka Birger, Berit och Sten.