Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats har siktet ställt på OS

Sommaren 2011 packade nu 21 åriga Mats Eriksson från Malung sina väskor och åkte till Alaska. Där är han numera bosatt och pluggar på Alaska Nanooks universitet. Men att plugga är inte den största anledningen till att Mats är i Alaska, nej det är passionen för skytte som tagit honom dit.

Sedan barnsben har Mats Eriksson varit intresserad av skytte, ett intresse som kommer från att de flesta i släkten intresserar sig för någon form av skytte.

– Pappa jagar och mamma var med i juniorlandslaget på sin tid. Jag provade väl de flesta sporter som finns här i Malung när jag var liten, fotboll till exempel, men bollkänsla hade jag ingen, verkligen ingen, så det sket sig, berättar Mats.

Till slut kom det sig att skytte blev Mats grej och när han var tretton år började han att tävla i luftgevärsskytte. I dag, åtta år senare, är Mats en av dem främsta inom sporten och har siktet ställt mot OS.

– Mitt mål, om jag ska vara filosofisk, är att när jag är gammal vill jag veta att jag gjorde allt för att bli bäst. Målet är att vinna OS men når jag inte dit vill jag ändå veta att jag gjorde allt jag kunde.

Att Mats hamnade på universitetet i Alaska kommer från att han läste på skyttegymnasiet i Strömsund. Sista året på gymnasiet började en ny lärare som själv hade pluggat på universitetet i Alaska och uppmanade Mats att söka dit.

– Jag kontaktade läraren på universitetet och hade korrespondens med honom ett tag, han kollade på mina resultat från tävlingar och det visade sig att de var tillräckligt bra för att jag skulle komma in i skyttelaget. När jag sen kom in på universitetet var det klart.

Varför blev det just universitetet i Alaska?

– Jag blev erbjuden ett stipendium från ett universitet i West Virginia också men stipendiet från Alaska var bättre så då blev det där. Det är ju rätt dyrt att gå på skola i USA men i stipendiet ingår skolavgifterna så det jag betalar själv är mat och boende.

I USA är det prestigefyllt att ingå i ett universitetslag, oavsett vilken sport det gäller. Det handlar nämligen inte bara om själva sporten utan också om att framställa skolan som den bästa.

– När vi tävlar och vinner handlar det inte bara om äran, att vinna visar ju också att skolan är den bästa och på så vis gör man reklam för att locka dit nya elever.

Tävlingsskytte är överlag en större och mer uppmärksammad sport i USA än i Sverige, framför allt när det kommer till tävlingar mellan skolorna.

– För några veckor sedan kom laget från West Virginia upp till oss och tävlade och det spreds ut i både radio, tv och i tidningarna. Det blir väldigt uppmärksammat. I Sverige är det inte många som vet vad tävlingsskytte är, säger Mats.

Vad är det som är så bra med skytte och vad är ditt bästa skytteminne?

– Jag är väl ingen riktig lagmänniska och tycker det är frustrerande när man vet att någon annans prestationer påverkar ens egen framgång, därför gillar jag skytte, det är en individuell sport där jag ensam påverkar mina resultat, säger Mats och fortsätter,

– Det är väldigt svårt att välja ett bästa minne, det har varit så mycket bra. Åren på Strömsund var tillexempel väldigt roliga, säger Mats och funderar.

– Men när man har lagt ner massa tid på träning som sedan ger bra resultat, då är det roligt. Det är den känslan som är drivande.