Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats benbrott gav en ny karriär

Ett benbrott fick idrottskarriären att ta en oväntad vändning.
Sport byttes mot studier, men sedan 20 år är ändå Mats Årjes skidkungen i Sverige då han är såväl koncernchef för Skistar som ordförande i Svenska Skidförbundet.
Nu fyller han 50 år.

Annons

Visserligen sitter han i Leksands IF:s styrelse, men det är också egentligen så nära ungdomens ishockeydröm han kom.

Men det är knappast något som bekymrar Mats Årjes, koncernchef för Skistar sedan snart 15 år och som dessutom är inne femte (sedan 2008) sejour som ordförande för Svenska Skidförbundet.

Men är man uppväxt i Leksand kommer man inte riktigt förbi hockeyn.

– Så är det ju och visst spelade jag hockey som liten och drömde om en spelarkarriär, medger Mats som dock snart fann att skridskorna blev utkonkurrerade av slalomskidor och -pjäxor, berättar Mats.

– Det var i 14-15-årsåldern som jag ställdes inför valet och då hade jag haft en del framgångar inom slalom så valet var trots allt ganska enkelt. Då var jag rankad trea-fyra i Sverige i min åldersklass och så klart drömde jag ju om att bli en ny Stenmark.

Sagt och gjort. Han flyttade till Järpen i Jämtland, pluggade vid skidgymnasiet och satsade allt på skidåkningen.

Då slog ödet till, och detta precis minför en tävling.

– Jag bröt benet och det var ju så klart det värsta som kunde inträffa. benbrottet ledde till en lång konvalecens och flera operationer och till sist insåg jag att det nog inte skulle bli någon Stenmark av mig.

Efter lumpen på Idrottsplutonen i Östersund beslutade Mats sig för att lägga idrotten på hyllan och i stället satsa på en civil karriär.

– Jag pluggade till civilekonom vid Högskolan i Borlänge och samtidigt växte också nya mål i livet fram. Just det här med entreprenörsskap och att driva företag lockade mig starkt.

1992 tillträdde Mats Årjes som vd för Gesundaberget och Tomteland där han blev kvar i fyra år innan han 1996 handplockades till uppdraget att väcka nytt liv i Mora Hotel.

Någonstans längs den vägen måste den, för sin yrkesroll, unge leksingen har gjort en hel del rätt. För 1998 blev han återigen erbjuden ett toppjobb då Svenska Skidförbundet ville ha honom som ny förbundsdirektör.

– Jag var ju bara 30 år då så visst blev jag förvånad, medger mats som klev in i förbundet under en mycket turbulent tid.

– Det var nästa lite rekonstruktionsläge även där och ekonomin var väl inte den bästa. Bland det första jag var med om att genomföra var att flytta förbundets kontor från Stockholm till Falun och det var ganska kontroversiellt och omdiskuterat. Med facit i hand var det dock helt rätt.

Under Mats första period som förbundsdirektör lyfte också svensk skidåkning såväl ekonomiskt som sportsligt. Något som fick näringslivet att höja på ögonbrynen och 2002 kom erbjudandet att bli koncernchef för Skistar, ett börsnoterat företag med skidanläggningar i såväl Sälen och Trysil som Åre, Hemsedal och Vemdalen.

Mats nappade på erbjudandet, men sade samtidigt upp sig som förbundsdirektör. Det av ganska uppenbara skäl.

Sex år senare var han dock varm i sin Skistar-overall och återvände till Skidförbundet och dess ordförandeklubba. 2010 blev han dessutom invald i Internationella Skidförbundets högsta beslutande organ, FIS Council. Något som knappast innebar något negativt för hans övriga uppdrag.

– Snarare tvärtom. De tre uppdragen är egentligen en osedvanligt lyckad kombination där alla parter har något att tjäna, menar han.

Som högste chef för Skistar har han också omkring 30 000 aktieägare som förväntar sig resultat.

– Aktiekursen är såklart en direkt spegel av hur verksamheten går och förvaltas. Såhär långt tror jag nog ändå de flesta är nöjda med min insats, skrattar mats och pekar på det faktum att Skistars börsvärde ökat från ca 700 miljoner kronor till nära 6,8 miljarder under hans tid.

– Förhoppningsvis har jag en viss del i det, men samtidigt måste man vara ödmjuk i framgången. Skistar är lyckligtvis verksamma inom en stark bransch som växer starkt och att vi dessutom haft en stark konjunktur gör inte saken sämre.

– För övrigt är det Sälenområdet som är Skistars mest framgångsrika destinationer. Många tror att det är Åre, men för något år sen representerade faktiskt Sälen och Trysil närmare 70 procent av vårt resultat.

Mats har hela tiden varit Dalarna trogen och bör än i dag kvar i Leksand. Fast uppdragen han har innebär mycket resande såväl in- som utrikes.

– Veckovis kan jag bo i Stockholm, där Skistar har kontor och den senaste tiden har jag bara varit hemma i Leksand en helg av sex i och med att jag varit på plats vid bl a Skid-VM som Alpina VM. Det är klart att det kan ta lite på krafterna.

– Men det brukar alltid lugna ned sig en smula efter påsk. Då blir jag desto mera hemma i Leksand, för helt klart är det hemma för mig.

Mats Årjes fyller 50 år den 19 april, men det firas dock på bortaplan, närmare bestämt i Italien.

– Det blir inget jättekalas, utan mera familjärt med de nära och kära. Att fylla 50 år känns lite märkligt, men samtidigt har jag inte funderat så mycket över det. Tiden går lite för fort för sådana tankar när man har roligt, avslutar Mats Årjes.

Annons