Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matodlingar i staden snart verklighet

Intresset för att odla mat i storstäder växer världen över. Nu vill projektet "Från gruva till grönsak" undersöka förutsättningarna för att odla mat i Faluns parker och närområden.

I Aten, Havanna, New York och Stockholm är trenden tydlig. Där växer det på både höjden och bredden. Gerillaodlare planterar grönsaker i övergivna parker, refuger och på bakgårdar. Det nyväckta intresset för egen matproduktion har flera orsaker, menar landskapsarkitekten Inger Berglund.

– Dels fattigdom och nöd, som i Havanna och Aten, dels för att människor vill hitta mer jordnära och hållbara sätt att leva, säger hon.

I mindre städer är exemplen färre. Nu vill pilotprojektet "Från gruva till grönsak" undersöka intresset för stadsodlingar i Faluns park- och närområden. Bakom initiativet står Trafik- och Fritidsförvaltningen, Delegationen för hållbara städer och Näringslivsenheten på Länsstyrelsen i Dalarna.

– Varje år hör folk av sig till kommunen och frågar efter platser att odla på. Fördelen är att här finns ingen brist på odlingsmark, säger Peter Garvö på Trafik- och Fritidsförvaltningen.

Tillsammans med Inger Berglund från dotGreen Landskap och Miljö kommer han att driva projektet, som fått 450 000 kronor beviljat, till och med september nästa år.

Minst fyra platser för odling kommer att identifieras på kommunens marker.

Där planeras grönsaksproduktion, komposter och försäljning på plats.

Syftet är att bidra till en hållbar utveckling genom att skapa en livsmedelproduktion i staden, förklarar Inger Berglund.

Projektet vill också få i gång ett samarbete mellan odlare i staden och lokala matproducenter på landsbygden, exempelvis Bondes Marknad.

– De kanske kan plöja upp mark, ordna gödsel och kanske kan man sälja tillsammans, säger Inger Berglund.

Odlingar kan stärka parkernas sociala funktion, tror Peter Garvö.

– Det skapar nya mötesplatser. Park- och trädgårdsarbete stimulerar också hälsan och leder till ökad integration, säger han.

Projektet bjuder nu in alla som är intresserade av att odla till ett möte på måndag den 15 oktober klockan 19 i Falu kommuns annex, Slaggatan 4.

Det blir ett första steg för att forma det fortsatta arbetet.